LITE ENDRING: Riksrevisjonen har gjentatte ganger påpekt alvorlige mangler i samhandlingen for personer med komplekse behov. Lite har forbedret seg siden 2012, skriver Jon Ivar Sørland og Ingvild Ross Magnussen.

Individuell plan og koordinator: Dagens løsninger fungerer ikke

Det haster med velfungerende verktøy, og det må settes av ressurser – hvis ikke kan vel ordningene like gjerne skrotes?

Publisert Sist oppdatert

Pasientrettighetene til individuell plan og koordinator er lov- og forskriftsregulerte. Det hjelper lite når verktøyene ikke fungerer, og det ikke settes av tilstrekkelig med ressurser til å løse koordineringsoppgavene.

Det haster med velfungerende verktøy, og det må settes av ressurser – hvis ikke kan vel ordningene like gjerne skrotes?

Nå trengs det en brukervennlig, digital løsning som gjør det enkelt for både brukere og helsepersonell å samarbeide

Pasientrettighetene er ment å sikre at personer med behov for langvarige og koordinerte tjenester får en helhetlig og tilpasset oppfølging, til tross for svært kompleks organisering av helse -, omsorgs- og velferdstjenestene. Når skole og utdanningssektoren skal kobles på øker kompleksiteten ytterligere, både juridisk og faglig.

Personer med behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester har rett til en individuell plan (IP) og en koordinator. IP skal sikre helhetlig og tilpasset oppfølging, mens koordinatoren skal sørge for god kommunikasjon og samhandling mellom brukeren og tjenestene.

Men i praksis så viser både forskning og Riksrevisjonens rapport om rehabilitering i helse- og omsorgstjenesten at dette fungerer dårlig.

Hvorfor brukes ikke individuell plan?

En ny studie viser at mange ikke benytter seg av IP. Hovedårsakene er:

· Digitale løsninger som ikke fungerer og skaper frustrasjon.

· For mye innsats – for lite nytte, både for brukere og fagpersoner.

· Manglende engasjement fra tjenesteapparatet.

«Min oversikt IP» – funn og løsninger

Allerede i 2019 viste prosjektet «Min oversikt IP» at IP hovedsakelig brukes på papir. De digitale løsningene er for kompliserte, og det mangler opplæring og informasjon. Brukerne etterlyser et enkelt, oversiktlig og fleksibelt verktøy med pasienten i sentrum.

Myndighetene svikter en sårbar gruppe

Riksrevisjonen har gjentatte ganger påpekt alvorlige mangler i samhandlingen for personer med komplekse behov. Lite har forbedret seg siden 2012. Manglende koordinering fører til unødige kostnader, binder opp helsepersonell og gir brukere dårligere livskvalitet og feil behandling.

Under pandemien ble retten til individuell plan fjernet for å lette presset på helsetjenesten. Kanskje ikke så rart når de aller fleste planene skrives og deles fysisk per papir, men igjen sviktet vi de mest sårbare.

Hva må gjøres?

Nå trengs det en brukervennlig, digital løsning som gjør det enkelt for både brukere og helsepersonell å samarbeide på tvers av tjenester, nivåer og ulike journalsystemer. Løsningen må kunne integreres i ulike journalsystemer og informasjon til og fra andre sektorer må kunne deles uten å måtte logge seg inn i enda et verktøy. Hvem som har ansvar for hva må tydeliggjøres, hvis ikke mister alle motet. Det haster å få på plass et system og verktøy som faktisk fungerer!

Mulige interessekonflikter: Jon Ivar Sørland er leder for Regional koordinerende enhet i Helse Sør-Øst, organisert ved Sunnaas sykehus HF.

Powered by Labrador CMS