Godt gjort, Nattergalen!

Årets «Godt gjort»-pris er tildelt botilbudet Nattergalen i Oslo, som drives av Kirkens Bymisjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Bak prisen, 25.000 kroner og et kunstverk, står Regionalt kompetansesenter for dobbeltdiagnose rus og psykiatri.
På Nattergalen får fire kvinner i 40-50-årene som er rusavhengige og har tunge psykiske lidelser, et permanent botilbud slik at de unngår å være hjemløse. Hjemmet er et eldre murhus med kjøkken og fellesrom i første etasje. I andre etasje har beboerne hvert sitt rom og felles bad.
Trygt og permanent bosted
– Ikke alle sår kan leges. For noen mennesker må vi forsøke å gjøre det beste ut av situasjonen. Da er et trygt, permanent bosted, tilsyn, noen å prate med og tilbud om næringsrik mat viktig, sier avdelingsleder Halla Geirsdottir ved Nattergalen.
Juryens begrunnelse er blant annet at boligen er et lavterskeltilbud som ikke forutsetter at beboerne skal være godt fungerende: «De ansatte gjør en utrettelig innsats på mange områder. De hjelper kvinnene med å klare å bo og trygge de mest elementære behov som mat, søvn og hygiene og de stimulerer til et bedre sosialt liv. De bistår i forhold til nødvendige tjenester slik at de får den hjelp de trenger og har krav på».
Fjerner brukte sprøyter
Nattergalen ble etablert fordi Natthjemmet i Oslo, som ble drevet av Bymisjonen og er et tilbud til kvinner i rus og prostitusjon, ikke var et tilstrekkelig tilbud for disse kvinnene. Hver morgen måtte kvinnene ut av Natthjemmet.
Derfor tok ansatte initiativ til å starte et permanent botilbud i 1999, som i dag har fire plasser som kjøpes av Oslo kommune.

Nattergalen har 3,1 årsverk. De ansatte er til stede på dagtid og fire kvelder i uka. 
Fjerner brukte sprøyter
Etter frokost tar de ansatte seg av opprydding, mens kvinnene går ut for å skaffe seg dagens rusdoser.
– Konfliktnivået kan være høyt, og i oppholdsrommene må vi jevnlig rydde vekk brukte sprøyter, sier miljøterapeut Marit Mathiesen, som var med på oppstarten av Nattergalen i 1999.
De ansatte må ha tålmodighet og ikke være redde for å ta i et tak. De må tåle litt skitt i krokene, ikke la seg vippe av pinnen når det koker – og akseptere at beboerne ikke er motivert til å slutte med rusmidler. 
Trivsel – og bedring
Samtidig opplever de ansatte at de psykiske lidelsene hos kvinnene, som har bodd på Nattergalen fra to til tretten år, brenner litt ut. Eller kanskje botilbudet gjør at de mestrer sykdommen litt bedre enn før, da de bodde ute eller på hospits.
– Det fine med jobben vår er gode kolleger, stor grad av selvstendighet, vi utfordres, vi jobber veldig langsiktig og blir kjent med beboerne, sier avdelingsleder Halla Geirsdottir og miljøterapeut Marit Mathiesen ved Nattergalen etter at de ble tildelt «Godt gjort»-prisen onsdag.

Powered by Labrador CMS