Nye veiledere for pakkeforløp er sluppet

Skal hjelpe fastleger å henvise til kreftpakkeforløpene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

1. januar innføres pakkeforløp for fire kreftformer: prostatakreft, lungekreft, brystkreft og tykk- og endetarmskreft. Dermed skal fastlegene henvise direkte til ett av kreftpakkeforløpene dersom det finnes en begrunnet mistanke om kreft.

Nå har Helsedirektoratet sluppet diagnoseveiledere for de fire første kreftformene som får pakkeforløp.

Informasjon til fastlegene
Veilederne er rettet mot fastleger, og inneholder blant annet følgende informasjon:

  • Hvilke symptomer og kriterier som må være til stede for at en pasient bør henvises til et pakkeforløp, samt hvilke undersøkelser som bør utføres for å avgjøre om det finnes en begrunnet mistanke om kreft
  • Hvorvidt pasienten bør henvises til spesialist for å avgjøre om det finnes en begrunnet mistanke om kreft, samt hva denne henvisningen eventuelt skal inneholde
  • Hvor ofte de forskjellige kreftformene forekommer (insidens og prevalens)
  • Hvem som utgjør risikogrupper for de forskjellige kreftformene

Oppdaterer pasientjournalsystemet
I veilederne heter det dessuten at det skal gå tydelig fram av henvisningene at en pasient er henvist til et pakkeforløp, og at pasienten skal informeres om hva dette innebærer. Ifølge Helsedirektoratet jobbes det med å legge inn en funksjon i fastlegenes system for elektronisk pasientjournal, som skal gjøre det lettere å legge inn henvisninger til pakkeforløp.

– Dessverre er dette ikke på plass ennå, men vårt mål er at denne løsningen etableres tidlig i 2015, skriver Helsedirektoratet i et informasjonsskriv til fastlegene.

Kreftpakkeforløpene fastsetter anbefalte tidsfrister for alle utredninger og behandlingstrinn kreftpasienter skal gjennom. Hensikten er i størst mulig grad å redusere ventetiden som ikke er medisinsk begrunnet. I løpet av 2015 skal totalt 28 kreftpakkeforløp innføres i det norske helsevesenet.

De nye diagnoseveilederne er publisert på Helsedirektoratets nettsider.

Powered by Labrador CMS