SPØR OM PSYKISK HELSE: Høie har prioritert dette i åtte år – i talene – men de regionale helseforetakene gjør det ikke. Hva skal egentlig til?, spør forbundsleder i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen.

Foto: Vidar Sandnes

– Oppfatter ikke at helseministeren har prioritert psykisk helse

Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Sykepleierforbundet, mener de regionale helseforetakene ikke prioriterer psykisk helse og rus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Nå ber hun helseministeren undersøke hvorfor.
I sykehustalen han holdt torsdag, sa han at ventetidene innen psykisk helsevern og rusbehandling har gått ned. Han sa også at sykehusene må fortsette å prioritere dette, og at det står fast som styringsmål for sykehusene, slik det har gjort i flere år.

– Bent Høie fortsetter å si at psykisk helsevern prioriteres. Men det oppfattes ikke at det er prioritert. Leger har vært tydelige på at færre henvises, og færre ber om hjelp. Han har prioritert dette i åtte år – i talene – men de regionale helseforetakene gjør det ikke. Hva skal egentlig til? Tenker man at disse gruppene ikke er så viktige? Er det finansieringen som er feil, eller en slags moralisme?, sier Sverresdatter Larsen til Dagens Medisin.

– Jeg mener at helseministeren må undersøke dette nærmere. For meg blir det helt feil å skryte av at ventelistene i psykisk helse og rus går ned. Vår erfaring er helt motsatt, sier hun, og understreker at hun mener talen ellers var viktig og god:

–  Han takker oss alle, og peker på det vi har fått til i lag – og det er mye bra. Han roser også lederne, og det er jeg glad for; Vi hadde ikke fått dette til uten ledere som har stått på langt mer enn noen kunne forvente.

–  Men så kommer vi til dette med å ta igjen etterslepet i sykehusene. Det betyr ytterligere en periode med omfattende merarbeid for sykepleiertjenestene. Merarbeid betyr merbetaling, og det må sykehusene ta på alvor. Samtidig må de sikre involveringen av ansatte slik at belastningen blir minst mulig, og at riktige pasienter prioriteres.

Hun trekker for øvrig frem at hun er svært fornøyd med at det opprettes 100 utdanningsstillinger i intensivsykepleie, som varslet i desember.

Powered by Labrador CMS