FRYKTET: Polio var i sin tid en av USAs mest fryktede sykdommer, men ble erklært utryddet i landet i 1979, over 20 år etter at en effektiv vaksine ble tilgjengelig. Foto: Colourbox.com Foto:

FRYKTET: Polio var i sin tid en av USAs mest fryktede sykdommer, men ble erklært utryddet i landet i 1979, over 20 år etter at en effektiv vaksine ble tilgjengelig. Foto: Colourbox.com

Foto:

Poliosmitte oppdaget i New York

Uvaksinerte barn og voksne i New York bes om å vaksinere seg mot polio så snart som mulig på grunn av risikoen for at den dødelige sykdommen skal spre seg.

Publisert

Helsemyndighetene har funnet poliosmitte i avfallsvannet i sju fylker nord for New York City. Bare én person har fått påvist smitte, men det er stor frykt for at den smittsomme sykdommen er tilbake etter mange år.

Personen som er smittet og har fått lammelser, er en uvaksinert voksen i fylket Rockland. Vedkommende er den første som får påvist polio på flere tiår i USA.

Delstatens helsesjef, Mary T. Bassett, sier at det er fare for at ytterligere hundrevis av mennesker bærer på smitten, og at det er viktig at alle voksne, ikke minst gravide, og unge har oppdatert vaksineringen sin.

Polio var i sin tid en av USAs mest fryktede sykdommer, men ble erklært utryddet i 1979, over 20 år etter at en effektiv vaksine ble tilgjengelig.

De fleste som smittes, har ingen symptomer, men de kan i flere uker smitte videre. En liten andel av de smittede får lammelser, og 10-15 prosent av dem dør.

Poliovaksine er obligatorisk for alle barn i delstaten New York, men i enkelte områder er kontrollen svak. Både Rockland og nabofylket Orange er kjent for å ha mange vaksinemotstandere, med bare rundt 60 prosent vaksinert.

Les også: Et større polioutbrudd i København i 1952 førte til flere oppdagelser som bidro til å etablere intensivmedisin som et eget felt

Erklærer apekopper en nasjonal krise

Torsdag ble det også kjent at USA erklærer apekopper en nasjonal helsekrise.

Det utløser føderale midler til bruk i bekjempelsen av virussykdommen som til nå har rammet 6.600 amerikanere.

– Vi forbereder oss på å gå til neste nivå for å bekjempe dette viruset, sier helseminister Xavier Becerra.

– Vi oppfordrer alle amerikanere til å ta apekopper på alvor, vise ansvarlighet og hjelpe oss med å takle dette viruset, sier han.

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte 23. juli at apekopper er en global helsetrussel.

Viruset er hittil påvist i 75 land og rammer særlig menn som har sex med andre menn.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS