Overdoserer antipsykotika
Rundt en av fire pasienter som får behandling med visse typer antipsykotika, Trilafon og Cisordinol, blir klart overdosert, ifølge nye data fra Diakonhjemmets psykofarmakologiske avdeling.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Oftest brukes disse legemidlene i depotbehandling.
Mellom 20 og 25 prosent av blodanalysene fra pasienter som får psykosemedisinene perfenazin (Trilafon) og zuklopentiksol (Cisordinol), viser overdosering.
Disse to legemidlene brukes oftest til depotbehandling.
- Dette er mye, spesielt når vi vet at pasientene går på slik behandling i årevis og at faren for bivirkninger stiger med økende konsentrasjon. De legene som sender blodprøver til oss, er blant de mest samvittighetsfulle, så vi tror det er enda dårligere stilt med pasienter av andre leger, sier overlege dr.med. Håvard Bentsen ved Psykofarmakologisk avdeling på Diakonhjemmet sykehus i Oslo.
Fortsatt overdosert
Han er også forundret over at noen pasienter har gjentatte høye serumverdier. - Vi ser i noen tilfeller at pasienter fortsetter å være overdosert. Det kan jo være at noen trenger høyere konsentrasjoner enn vanlig for å få ønsket effekt, men jeg antar at overdoseringen i de fleste tilfeller kun gir mer av uønskede virkninger. Blant de mest fryktede er neurotoksiske og metabolske bivirkninger.
Referanseområdene for serummålinger baserer seg på at prøvene er tatt på rett måte og at det er foreskrevet standarddoser. I disse tilfellene ville ti prosent av målte verdier være for høye, med økt fare for
bivirkninger, mens ti prosent vil være under referanseområdet, med økt fare for sviktende effekt.
Færre brukere
- Da vi gjennomgikk målte verdier for antipsykotika, uansett dosering, viste det seg altså at to legemidler skilte seg ut. Begge er eldre (konvensjonelle) antipsykotika og brukes oftest til depotbehandling, sier Bentsen.
Tall fra Reseptregisteret, Nasjonalt folkehelseinstitutt, viser at bruken av disse to depotpreparatene har gått ned drøyt ti prosent fra 2004 til 2007. I alt hentet 9371 brukere ut en resept på ett av disse to legemidlene. Til sammenligning var det 15637 brukere av Zyprexa (olanzapin) i 2007. Bruken av dette medikamentet økte med cirka ti prosent i perioden.
Høyt tall
Avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital i Trondheim utfører også serumkonsentrasjonsmålinger av antipsykotika. Professor og overlege Olav Spigset opplyser at de ikke har tall på hvor mange som overdoseres.
- Vi har likevel et visst inntrykk av at en del ligger over anbefalte verdier. Jeg synes at 20-25 prosent var et høyt tall, høyere enn jeg
hadde forventet, særlig når vi vet at medisinene har betydelige bivirkninger når serumkonsentrasjonen ligger over øvre grenseverdier, kommenterer Spigset.
Han legger til at det iblant kan forsvares at serumverdiene er noe høyere. - I noen situasjoner, som i en svært dårlig fase, kan det være nødvendig at pasienten har et høyere nivå enn anbefalt. Men dosen bør helst reduseres etter kort tid, bemerker Spigset.
Risiko for hjertedød
Håvard Bentsen påpeker også farene ved behandling med flere antipsykotika samtidig og betegner den som uforutsigbar og risikofylt:
- Vi har ikke sett på hvor mange av pasientene i dette materialet som får mer enn ett antipsykotikum, men jeg vil anslå at omkring en av syv får minst to antipsykotika. Kombinasjonsbehandling øker risikoen for uforutsigbare samspill-
effekter, for eksempel på hjertets ledningssystem. En finsk studie har vist at for hvert antipsykotikum som legges til, dobles generell dødsrisiko.
En nylig publisert studie i New England Journal of Medicine (Wayne m.fl.) viste like stor risiko for plutselig hjertedød ved nyere (atypiske) antipsykotika som ved de eldre medikamentene.
Dosering og oppfølging
For begge gruppene legemidler steg risikoen for plutselig død med økende dosering.
- Dette var ikke overraskende og viser klart behovet for riktig dosering og god oppfølging ved serummåling og eventuell justering av dosen, sier Bentsen.
Han legger til: - Vi skal ha stor respekt for bruken av antipsykotika. Når de er nødvendige, bør en bruke laveste effektive dosering og helst unngå å bruke mer enn én type om gangen.
Dagens Medisin 03/09