MÅ BYTTES: Den planlagte oppstarten av protonbehandling av kreft ved Radiumhospitalet blir forsinket på grunn av teknisk feil på syklotronen "Ellen Gleditch". Nå må den sendes tilbake til produsenten.

Ny kreftbehandling ved Radiumhospitalet utsatt til mars 2025

Den planlagte oppstarten av protonbehandling av kreft ved Radiumhospitalet blir forsinket på grunn av teknisk feil ved syklotronen. Nå må den løftes ut av bygget og sendes tilbake til Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

En syklotron er en maskin som brukes til protonbehandling av kreft. I fjor høst kom en rundt 100 tonn tung syklotron med spesialtransport fra Tyskland til Oslo, men under testing av maskinen dukket det opp en teknisk feil, skriver Aftenposten.

Nå må maskinen sendes tilbake til Tyskland og erstattes med en ny.

Det var planlagt at Oslo universitetssykehus skulle tilby protonbehandling til pasienter fra desember i år. Nå blir oppstarten utsatt, og pasienter som trenger protonbehandling, vil fremdeles bli sendt til utlandet.

Klinikkdirektør Sigbjørn Smeland ved kreftklinikken ved Oslo universitetssykehus anslår at de vil komme i gang med protonbehandling i Oslo fra mars neste år. Også i Bergen er det planlagt oppstart av behandling neste vår.

Det skal bygges to protonsentre i Norge for å tilby den mer skånsomme og presise strålebehandlingen, ett i Bergen og ett i Oslo.

Powered by Labrador CMS