- Nå bygger vi apotek!

I to år har Florø-apotekeren Quynh Le arbeidet aktivt for å stoppe falske medisiner i India. - Nå bygger vi et apotek i Kolkata, forteller hun stolt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Omfanget av falske legemidler er stort i Kolkata (Calcutta), men et norsk-tysk hjelpearbeid har bidratt til å begrense problemene i ett av de verste slumdistriktene i India.
Sammen med den britiske farmasøyten Asif Moosa og de norske kollegene Øyvind Haagensen i Tromsø og Kjersti Aarskog i Oslo, har Quynh Le vært sentral i den to år lange planleggingen av et spesialtilpasset kvalitetssikringsapotek ved Pushpa Celesio Children’s Tuberculosis Clinic i Kolkata.
Ferdig til sommeren
- Jeg er veldig glad for å ha fått være med i dette arbeidet. Når det nye apoteket åpnes neste sommer, blir det lettere å luke ut falske piller, sier Quynh Le engasjert til Dagens Medisin. Vi møtte henne samme dag som hun og kollegene presenterte hjelpeprosjektet på Farmasidagene i Oslo.
Planleggingskvartetten har planlagt helt ned til minste detalj, blant annet at sentralapoteket i sykehusets andre etasje skal plasseres slik at dagslys slipper inn - i tillegg til aircondition som skal hamle opp med luftfuktigheten. 
Før åpningen skal Quynh Le være med på å rekruttere en indisk apoteker som skal lede det nye kvalitetssikringsapoteket. Prosjektkomiteen skal også avklare hvilke tre hovedgrossister som skal få levere medisiner til apoteket, som ikke blir kundebasert. De kvalitetssikrede medisinene herfra skal leveres direkte til legene på sykehuset.
Flere får riktig medisin
Det er to år siden Dagens Medisin (33/2008) fortalte om Quynh Le, som overtok apoteket i Florø i 2004, men tok permisjon fire år etter for å bli med den ideelle organisasjonen «Doctors for developing Country» på reise til India for å avsløre falske medisiner. I Kolkata var hun med på å granske kvaliteten i medisiner, avsløre juksemedisiner og falske holdbarhetsdatoer. Noen piller som ble gitt til barn, viste seg å være uoppløselige kapsler. I tillegg var hun med på å lære opp assistenter og bygge opp et minilaboratorium.
Bak det farmasøytiske hjelpearbeidet står Doctors for developing Country og Vitusapotek, som er Quynh Les arbeidsgiver. Også innsamlingsaksjoner har brakt inn penger til prosjektet, som har ført til at det nå «bare» er 5,5 prosent falske tabletter i omløp i Kolkata-slummen, mot 30 prosent i 2005.
Tøffe møter
- Helt fra første stund sto det klart for oss at et nytt, permanent sentralapotek måtte etableres i tilknytning til sykehuset. Nå er vi på vei mot målet, fastslår Quynh Le, som forteller at det var sterkt å oppleve møter med dødssyke barn i Kolkata.
- Jeg var innstilt på å møte mye fattigdom, men virkeligheten var verre. Jeg må innrømme at jeg er flau over hva vi klager på her hjemme - etter å ha sett smilende dødssyke barn i håpløs fattigdom. Mange var ikke vaksinert og hadde fått tuberkulose fordi de måtte leve under uhygieniske forhold - under samme tak som syke familiemedlemmer.
Folk i farten, Dagens Medisin 18/10

Powered by Labrador CMS