Mindre adferdsproblemer hos ungdom som spiser sunt

En norsk undersøkelse viser at 10. klassinger som spiser regelmessige måltider har mindre adferdsproblemer på skolen.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Førsteamanuensis Nina Cecilie Øverby har sammen med kollega Rune Høigaard ved Universitetet i Agder dokumentert at det er viktig å forbedre matinntaket og måltidsmønsteret hos norske ungdommer.

- Det er gjort få studier som har sett på både kosthold og adferdsproblemer, og så langt vi vet er det ingen i Norge som har sett på kosthold og adferdsproblemer på skolen, sier Øverby om bakgrunnen for studien.

Regelmessig frokost best
I undersøkelsen besvarte over 450 elever et spørreskjema om sine måltidsvaner. De ble også spurt om adferdsproblemer på skolen.

Resultatene viser at de som spiste frokost regelmessig hadde lavere sannsynlighet for adferdsproblemer på skolen. Også de som hadde et  høyt fruktinntak mindre sannsynlighet for problemer med oppførselen.

- Vi har gjennomført en tverrsnittsundersøkelse som ikke kan si noe om årsakssammenheng. Vi kan bruke disse resultatene til å undersøke videre med andre typer studier om det faktisk er slik at de som har et usunt kosthold, på grunn av det, oppfører seg dårligere enn andre på skolen. Det kan vi ikke si ut fra denne studien, understreker Øverby.

Brus, godt og adferd
Videre så Øverby at et høyt forbruk av usunne varer som sukkerholdig brus og godteri var signifikant koblet til adferdsproblemer.

I analysene ble det justert for kjønn og kroppsmasseindeks (KMI).

- Jeg tror det er viktig å fokusere på et regelmessige måltider og måltidsglede blant ungdom. Det gir regelmessig påfyll av energi, ro og anledning til å snakke med familie og venner, og diskutere problemer. Flere studier tyder på at ungdom i familier som setter av tid til å spise måltider sammen, har bedre kosthold og bedre psykososial helse.

Powered by Labrador CMS