Medisin redder traumepasienter

Et billig medikament, traneksamsyre, reduserer dødeligheten hos personer med store blødninger etter en ulykke.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Opptil 100.000 liv kan bli spart hvert år ved hjelp av rimelig medisin som kan stanse blødning hos personer som har vært utsatt for ulykke eller skade. Det hevder i hvert fall artikkelforfatterne av en studie nylig publisert i The Lancet.
Traneksamsyre (TXA) er en såkalt fibrinolysehemmer og bidrar til at blodet koagulerer. Traumepasienter som fikk TXA hadde 15 prosent lavere dødelighet enn pasienter som fikk placebo.

Vil vekke debatt

– Dette er en spennende studie som nok vil vekke debatt. Behandlingen er rimelig og vil redde cirka 1,5 liv pr. 100 behandlede pasienter. Pasientene er rekruttert i land over hele verden, mange fra u-land. Så dette er en skikkelig global studie, uttaler avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagens Medisin.
Enkel behandling
Behandlingen gikk ut på å injisere 1 gram TXA innen få timer etter skaden, fulgt av ytterligere 1 gram intravenøst i løpet av de neste åtte timene. Kontrollgruppen fikk placebo. Fire uker etter skaden, var dødeligheten signifikant redusert med en sjettedel i gruppen som fikk TXA.
Den britiske professoren Ian Roberts, som har ledet studien, kalt Crash-2, sier til BBC News at traneksamsyre er en av de rimeligste måtene å redde et liv på. Fordi det i tillegg er enkelt å administrere og oppbevare, er det egnet til bruk også i utviklingsland.

Første studie i verden

Hvert år dør omkring 600.000 personer på grunn av blødning etter ulykke eller skade. Studien har involvert 274 sykehus fra i alt 40 land og inkluderer over 20.000 pasienter. Blant pasientene er ofre for trafikkulykke, kniv- eller skuddskadde og personer som er skadet av landmine.
Tidligere, mindre studier har vist at TXA fører til færre dødsfall hos pasienter som gjennomgår store operasjoner, mens Lancet-studien er den første randomiserte studien som viser redusert dødelighet også hos traumepasienter. Studien er finansiert dels av uavhengige midler og dels av Pfizer. 

Powered by Labrador CMS