En baby får malariavaksinen som del av et testprogram i Kombewa i oktober 2009. Det har tatt 30 år å utvikle vaksinen. Nå blir Kamerun det første landet i verden som skal vaksinere barn rutinemessig mot sykdommen. Arkivfoto: Karel Prinsloo / AP / NTB

Historisk vaksineprogram mot malaria starter i Kamerun

Som første land i verden starter Kamerun et vaksineprogram mot malaria. Et vendepunkt i kampen mot malaria, mener vaksinealliansen Gavi.

Publisert

Malaria smitter ved myggstikk, og sykdommen tar over 600.000 liv i året, de fleste i Afrika, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Mandag innleder Kamerun et vaksineprogram som skal sørge for at 250.000 barn blir vaksinert i år og neste år.

– Dette er virkelig et vendepunkt. Vi har jobbet for en malariavaksine svært lenge. Det tok 30 år, sier Aurelia Nguyen, programdirektør for vaksinealliansen Gavi.

Milliarder fra Norge

Norge er blant Gavis viktigste bidragsytere. I perioden fra 2021 til 2025 har Norge lovet å bidra med over 10 milliarder kroner.

– Vaksineringen kommer til å redde liv. Den vil utgjøre en stor lettelse for familier og landets helsevesen, sier Nguyen videre.

Hun beskriver vaksinen som et trygt og effektivt våpen mot en sykdom som det har vært svært utfordrende å forebygge.

20 andre land neste år?

Hvert år blir rundt 250 millioner mennesker smittet av malaria, og 95 prosent av de som dør av sykdommen, befinner seg i Afrika.

Ifølge Gavi jobber de med 20 andre land som forhåpentligvis kommer til å vaksinere over 6 millioner barn i 2025.

I dag er to ulike malariavaksiner godkjent til bruk. I Kamerun skal barna vaksineres med Mosquirix, som produseres av legemiddelselskapet GlaxoSmithKline (GSK). Den ble godkjent av WHO for to år siden.

Selv om den ikke er perfekt, kommer den til å føre til en stor nedgang i alvorlig sykdom og sykehusinnleggelser, mener WHO.

Mer tro på nyere vaksine

Vaksinen gir om lag 30 prosents beskyttelse, og den skal gis i fire doser. Beskyttelsen begynner å avta etter noen måneder. Men GSK har kun mulighet til å produsere rundt 15 millioner doser i året.

Enkelte eksperter har derfor mer tro på en annen vaksine som er utviklet av forskere ved Oxford University, og som ble godkjent av WHO i oktober.

Vaksinen er billigere, den gis i tre doser, og Indias seruminstitutt har varslet at de vil kunne produsere 200 millioner doser i året.

Ingen av vaksinene hindrer smitte, så det trengs fortsatt andre metoder for å stanse sykdommen, som myggnetting og insektspray.

Powered by Labrador CMS