Lokalsykehusene krever ny pengeplan
Sykehusene på Kongsberg, Rjukan og Notodden protesterer mot dagens finansieringsmodell for sykehusene. Med på laget har de en hel folkebevegelse.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Sykehusaksjonen Notodden samlet i vinter over 2000 mennesker til fakkeltog mot innsparinger på Blefjell sykehus. Aksjonsgruppen krever blant annet at sykehuset skal få prøve ut en ny finansieringsmodell som er tilpasset lokalsykehusenes oppgaver.
– Blefjell sykehus er et dokumentert veldrevet lokalsykehus. Allikevel er sykehuset pålagt urimelig store innsparingskrav. Sykehusets økonomi har nå nådd en smertegrense hvor neste skritt blir nedlegging av tjenester, sier Asgeir Drugli, som er leder for Sykehusaksjonen Notodden.
Nasjonal vurdering
– I dag har vi en økonomisk modell som baserer seg mye på belønning av aktivitet. Spørsmålet er om det gir en riktig kostnadsdekning for et lokalsykehus, sier avtroppende direktør Per Christian Voss ved Blefjell sykehus.
Han understreker at sykehuset ikke blander seg inn i det politiske budskapet til Sykehusaksjonen.
– Et lokalsykehus har gjerne større innslag av typiske omsorgsoppgaver, pasienter med kroniske lidelser eller langvarig oppfølging. Samtidig samarbeider sykehuset ofte med kommuner om legevaktordning. Vi bør ha en nasjonal vurdering av hvilken beredskap vi er villig til å ha i distriktene, og se på hva slags finansieringsmodell som passer best lokalt, mener Voss.
– Helse Sør-Øst lytter nok til våre argumenter, men her som ellers er det nok slik at tyngdeloven gjelder. Større volum og sterkere fagmiljø gjør at det er lettere å bli hørt på Ullevål eller Rikshospitalet.
Må spare
Det er lite trøst å få hos ledelsen i Helse Sør-Øst.
– Vårt balansekrav for 2008 står fast. En eventuell ny finansieringsplan for lokalsykehusene vil ikke få noen betydning på budsjettene før til neste år, sier viseadministrerende direktør Atle Brynestad i Helse Sør-Øst.
Vurderer ordningen
Han åpner derimot for at innspillene fra Blefjell sykehus kan bidra til gi lokalsykehusene en annerledes finansieringsordning enn med dagens system.
– Vi arbeider nå med et nytt finansieringssystem, som kan gi en enda riktigere fordeling av midlene til helseforetakene. Deler av dette kan være ferdig til neste års budsjett, men vi kan ikke gi noen garantier for når dette arbeidet er helt ferdig, sier Brynestad.
Les hele artikkelen i Dagens Medisin 11/08