Leger med stor lungekapasitet

200 norske leger er tilsluttet nettverket Lunger i praksis. Stor aktivitet og høyt engasjement lover godt for allmennlegers kompetanse på lungesykdommer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nettverket Lunger i praksis er en del av et internasjonalt nettverk for allmennpraktikere som er interessert i lungesykdommer; International Primary Care Respiratory Group. Det norske nettverket ble etablert i april 2000 og ledes av allmennpraktiker Anders Østrem ved Gransdalen legesenter i Oslo. Hittil er omkring 200 allmennpraktikere fra hele landet knyttet til nettverket. Gruppesamtaler
Bakgrunnen for å danne nettverket var å gi bedre omsorg til pasientene. - Vi må øke kompetansen til allmennlegene, og på sikt er utfordringen å endre praksis. For å få dette til, trenger legene et forum for å diskutere problemstillinger og jobbe med inplementering av nye retningslinjer. Vi kommer til å legge vekt på tiltak som får legene til å endre sin praksis. All erfaring tilsier at informasjon alene er til liten nytte. Det som gir effekt, er å invitere leger til samtaler i grupper omkring praksis og nye anbefalinger, og sørge for at gruppene følges opp, sier Anders Østrem. Mange studier viser at det lokale samarbeidet mellom leger har stor verdi når det gjelder kompetanseheving i praksis. Østrem tror at et formalisert nettverk kan være til god hjelp for å få allmennlegene til å jobbe mer sammen om erfaringsutveksling. - Vi har hatt god oppslutning om røykeavvenningskursene for allmennleger. Utfordringen er å sørge for at ideene og kunnskapen fører til endring i praksis, fastslår Østrem. Internasjonalt samarbeid
Lunger i praksis har utstrakt samarbeid med det internasjonale nettverket. Den norske gruppen er blant annet invitert til å sitte i en gruppe som arbeider med implementering av nye retningslinjer for KOLS. - Erfaringene fra dette arbeidet blir nyttige å ta med seg når vi skal bringe retningslinjene videre til norske allmennpraktikere, sier Østrem. Under Verdens helseorganisasjon (WHO) finnes en gruppe som skal lage kvalitetsindikatorer for astma, og her er det norske nettverket representert. På det nasjonale plan samarbeider blant annet Lunger i praksis med Folkehelsa og Tobakksskaderådet om en mulig konsensuskonferanse på røykeavvenning. - Håpet er lage en nasjonal handlingsplan for røykeavvening, sier Anders Østrem.
Poliklinikk for tungpustede... Nettverket Lunger i praksis arbeider med å få en egen poliklinikk ved Ullevål sykehus for pasienter med dyspné (tung pust). Nettverket samarbeider med Institutt for allmennmedisin, som er faglig veileder, og med lungeleger og kardiologer ved Ullevål sykehus. Lederen av Lunger i praksis, allmennpraktiker Anders Østrem, synes samarbeidsprosjektet er spennende. Håpet er å starte i liten skala i løpet av neste år. Prosjektet har fått en del økonomisk støtte, og arbeider for å få mer. – Dette skal være et sted for fagutvikling, forskning og undervisning. Poliklinikken blir unik ved at den knytter sammen allmennpraktikere og sykehusleger på ett og samme sted. Noe av målet med samarbeidet er at allmennpraktikerne skal få mulighet til å utvikle kompetanse på lungesykdommer. I England har de kommet langt på dette området. Der har det Engelske nettverket, General Practioners in Airway Group, sitt eget professorat tilknyttet Universitetet i Aberdeen. På sikt håper Anders Østrem at en lignende ordning blir realitet også i Norge. – Dette kan sette problemene rundt lungepasienters hverdag på dagsorden. Vi trenger sårt å fokusere denne store gruppen med pasienter. Opphav:

Spesialbilag om lunger, Dagens Medisin 03/01

Lisbeth Nilsen

Powered by Labrador CMS