VAKSINE: De fleste som ble syke rapporterte første symptom på narkolepsi i løpet av første året, mens for en del gikk det inntil to år. Foto: Colourbox

Syke innen to år etter vaksinering

De fleste som fikk narkolepsi etter svineinfluensavaksinen ble syke innen to år, viser svensk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Läkemedelsverket har på oppdrag fra den svenske regjeringen undersøkt tidsforholdet mellom vaksinasjon med pandemrix og narkolepsi.

Utbrudd i 2009
Pandemrix ble brukt i en rekke land under utbruddet av svineinfluensa i 2009. Etter en stund oppdaget man en uventet økning av narkolepsi hos barn og ungdommer. Narkolepsi er en sykdom som gjør at man plutselig sovner, gjerne flere ganger om dagen.

2,2 millioner innbyggere i Norge fulgte myndighetenes råd om å vaksinere seg mot svineinfluensa. Blant dem var nesten 470.000 barn. Vaksinen har ikke vært brukt i Norge siden første halvår 2010.

Varierende
Den svenske studien viser at de fleste ble syke to år etter vaksinering, men at tiden mellom første symptom på narkolepsi til diagnosen i pasientjournalen er lang og svært varierende. I gjennomsnitt tok det 67 uker å få diagnosen, ifølge den svenske undersøkelsen.

Ifølge forskerne understreker studien viktigheten av å forbedre muligheten for å skape tilstrekkelig store grupper av pasienter for å kunne studere viktige spørsmål knyttet til vaksinesikkerhet.

Erstatning
De svenske helsemyndighetene bestemte i fjor at flere som tidligere hadde fått avslag på sin søknad om erstatning etter svineinfluensa-vaksine, likevel fekk erstatning da de økte grense fra åtte til 16 måneder etter at sprøyten ble satt.

I Norge hadde omlag 100 pasienter fått innvilget erstatning i fjor, mens over 300 hadde fått nei.

Powered by Labrador CMS