Slipper å søke om melatonin

Leger slipper heretter å søke Legemiddelverket om godkjenningsfritak for melatonin, som brukes ved søvnforstyrrelser. Den nye ordningen skal lette utleveringen fra apotek.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Legemiddelverket arbeider med en endring av legemiddelforskriften § 2-5, slik at det ikke lenger skal være nødvendig å søke om godkjenningsfritak for produkter som melatonin, DHEA, VSL#3 og vitamin D.

Forskrift på trappene
I påvente av forskriftsendringen tillater Legemiddelverket inntil videre at disse produktene utleveres fra apotek uten forhåndsgodkjenning.

Utlevering fra apotek skal heretter skje på samme måten som for notifiserte legemidler, opplyser Legemiddelverket på sine nettsider.

Næringsmidler i utlandet
Stadig flere leger forskriver melatonin og andre produkter som regnes som legemidler i Norge, men som omsettes som næringsmidler i eksportlandet.

Praksisen har vært at legene må søke om godkjenningsfritak for slike produkter, og at Legemiddelverket må godkjenne søknadene før apotekene kan utlevere produktene. Dette har forsinket utleveringen av produktene, ifølge Legemiddelverket.

Avdelingsdirektør Hilde Ringstad presiserer overfor Dagens Medisin at legene fortsatt må søke om bruk av disse legemidlene, men søknaden må ikke behandles av Legemiddelverket før legemidlene kan utleveres fra apotek.

Les mer hos Legemiddelverket

Powered by Labrador CMS