VEILEDNINGSBEHOV: Farmasøyt Tonje Krogstad viser hvordan inhalatoren skal brukes til helseminister Bent Høie og en pasient. Foto: Lasse Moe

Nå får apotekene betalt for å veilede astma- og kolspasienter

Nå starter inhalasjonsveiledning ved alle norske apotek. Det offentlige betaler for at farmasøyter skal veilede pasientene i bruk av inhalasjonsmedisin.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I dag ble tjenesten lansert ved norske apoteker. Nå skal astma- og kolspasienter få veiledning i hvordan de skal bruke inhalasjonsmedisinen av farmasøyter i apotek.

Stortinget bevilget fem millioner kroner i årets statsbudsjett til tjenesten, som betaler 80 kroner til apotekene hver gang en pasient får veiledning.
Ifølge Apotekforeningen har så mange som 50 prosent av alle astma- og kolspasienter problemer med å bruke inhalasjonsmedisinen sin riktig.

OFTE TILGJENGELIG: – Siden vi møter pasientene flere ganger i løpet av året har vi store muligheter til å følge opp feil legemiddelbruk, sier farmasøyt Tonje Krogstad. Foto: Lasse Moe


Viser frem teknikk
Den nye tjenesten fungerer slik at pasientene som går inn på apoteket viser frem sin inhalasjonsteknikk og får korreksjoner og råd fra farmasøyten.
 – Det er viktig at vi forsikrer oss om at pasientene vet når og hvordan de skal ta medisinen. De fleste bruker både akuttmedisin og forebyggende medisin. Da er det viktig at de vet når de skal ta akuttmedisinen og at de bruker den forebyggende medisinen hele tiden, forklarer Tonje Krogstad, farmasøyt på Apotek 1 ved Oslo legevakt.
Hun tror at det nye veiledningsprogrammet er en gyllen mulighet for å få fokus på kunnskapen som finnes i apotekene.


Kunnskapen i apotekene
Ifølge Apotekforeningen møter apotekansatte om lag 160.00 pasienter hver dag. Krogstad tror at apotekansatte har store muligheter til å følge opp pasientene.
– I apotekene så gir vi et lavterskeltilbud til pasientene. De trenger ikke å bestille time, og kan komme inn når som helst i åpningstiden. Siden vi møter pasientene flere ganger i løpet av året har vi store muligheter til å følge opp feil legemiddelbruk, sier Krogstad.

Inhalasjonsveilederen

Veilederen er utviklet av Apotekforeningen, og godkjent av Helsedirektoratet og StortingetDet offentlige har bevilget fem millioner kroner til tjenestenApotekene får 80 kroner per veiledningTjenesten er gratis for pasienteneInformasjon om veilederen finner du her: www.inhalasjonsveiledning.no


– Historisk milepel
– Jeg mener dette er en historisk milepel. Det er første gang det offentlige betaler farmasøytene for å bruke sin kompetanse for å veilede pasienten i riktig legemiddelbruk i stedet for å betale gjennom avansen apoteket har for å selge legemidler, sier helseminister Bent Høie (H).
Helseministeren er overbevist om at tjenesten kommer til å gi gode resultater, i form av riktigere legemiddelbruk – som vil føre til bedre resultater for pasientene.


Folkehelsetiltak
– Spesielt når det blir teknisk komplisert slik som det er med inhalasjon, så ser vi at det er en veldig stor andel av pasientene som bruker legemidlet feil. Derfor får de ikke den effekten som de skulle hatt av preparatet. Dette gjør at for eksempel for astma- og kolspasienter at de blir mer passive i hverdagen, som igjen fører til en negativ helseutvikling, sier han.
– Dersom pasientene hadde fått en grundig opplæring i bruken med en gang, kunne de i større grad tatt vare på sin egen helse. I tillegg er det dårlig samfunnsøkonomi å bruke masse penger på legemidler som ikke gir den virkningen som det skulle ha hatt, sier Høie.


– SLV utreder farmasøytutlevering
– Fem millioner kroner ble bevilget på statsbudsjettet. Er dette den første av flere bevilgninger som kommer til farmasøytene?
– Dette er den første så har vi også sagt at vi skal evaluere resultatene av dette. Det er viktig at vi gjør dette på en god måte videre. Og så ser vi på andre oppgaver. Legemiddelverket (SLV) har fått i oppgave å utrede en farmasøytutlevering av legemidler, sier helseministeren.
– Når kommer den?
– Det må vi se på etter at vi har fått utredningen fra Legemiddelverket.  Slik at vi gjør dette på en god måte som er faglig god og juridisk trygg.

Powered by Labrador CMS