KAN BLI GODKJENT: Koronavaksinen til selskapet AstraZeneca og Oxford-universitetet kan få en betinget godkjenning til bruk i løpet av måneden. Foto: Getty Images

KAN BLI GODKJENT: Koronavaksinen til selskapet AstraZeneca og Oxford-universitetet kan få en betinget godkjenning til bruk i løpet av måneden.

Foto: Getty Images

Anbefaling om AstraZeneca-vaksine kan komme 29. januar

Enda en koronavaksine kan få klarsignal fra Det europeiske legemiddelbyrået (EMA). Vaksinen som er utviklet av AstraZeneca og Oxford-universitetet kan få en anbefaling allerede om ti dager. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

EMA melder tirsdag at søknaden om betinget godkjenning av vaksinen AZD1222 er mottatt. Det vil si at utviklerne anser dataene som er samlet inn som nok til å få en foreløpig godkjenning. Det vil bety at vaksinen kan tas i bruk i Norge.

Det er så langt gitt godkjenning i EU til bruk av to koronavaksiner, en utviklet av selskapet Moderna og en utviklet av selskapene Pfizer og BioNTech.

EMA vil behandle saken raskt og skriver i pressemeldingen at en eventuell anbefaling kan komme 29. januar. 

Har vurdert foreløpig data

Vaksinen var den første som ble meldt inn til en løpende vurdering, så kalt rolling review hos EMA, i oktober i fjor. Data fra laboratoriestudier, data om kvaliteten på ingrediensene og fremstillingen og foreløpige kliniske data fra pågående utprøvinger i Storbritannia, Brasil og Sør-Afrika, har så langt blitt vurdert av EMA. Nå skal ytterligere data vurderes av legemiddelmyndigheten.

Vaksinen ble godkjent til bruk i Storbritannia før jul

Dersom EMA kommer med en anbefaling om å gi en betinget godkjenning, gjenstår bare en formell godkjenning av EU-kommisjonen. Dette har foreligget allerede samme dag som anbefalingen for de to koronavaksinene som allerede er godkjent.

Powered by Labrador CMS