Uhørt fra NAV-ministeren
ARBEIDS- OG inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen står overfor et nederlag. Hans departement har utarbeidet et lovendringsforslag som skal gjøre det betydelig enklere å stanse trygdemisbruk og tilbakekreve feilutbetalinger. Forslaget går ut på å gi lokale NAV-kontorer utvidede tillatelser til å samle inn uredigerte pasientjournaler.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Datatilsynet kaller dette for en blankofullmakt for NAV til å innhente opplysninger det til enhver tid finner relevant, også om andre enn stønadsmottakeren.
Samtidig har helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad et annet arbeid på gang. Hun har innledet kampen mot unødvendig snoking i pasientjournaler blant ansatte på sykehus. Dette gjorde hun etter at Dagens Medisin skrev at sykehusansatte hadde logget seg inn i journaler - med helt andre motiver enn de faglige.
Med andre ord erkjenner helse- og omsorgministeren at det er nødvendig å ta personvernet mer alvorlig enn det som har vært tilfelle til nå. Dette har Brustad fått ros for, og blant annet derfor har hennes departement ikke noe annet valg enn å reagere skarpt mot lovendringsforslaget fra Hansen. At det i trygdemisbrukets navn skal lekkes opplysninger fra pasientjournaler uten at pasienten selv får vite om det, er et alvorlig anslag mot taushetsplikten.
Med to så sterke statsråder - og med to så grunnleggende ulike syn på viktige pasientrettigheter - er det åpenbart at en av de to politikerne må bøye av. Når vi er sikre på at det er arbeids- og inkluderingsministeren i dette tilfellet, skyldes det blant annet at Arbeiderpartiet ikke er kjent for å være blant de fremste forkjemperne for økt personvern. Både Venstre og Høyre har allerede tonet flagg i saken og partiene kommer til å høste gode poenger i Stortinget dersom forslaget til AID vinner frem.
Det har så langt vært noe galt med behandlingen av denne saken. I et tilfelle som dette, der et så viktig tema som taushetsplikt i helsevesenet står på agendaen, forundrer det oss at det ikke har vært nedsatt en arbeidsgruppe på tvers av de involverte departementene for å komme frem til et omforent forslag - før saken sendes på høring. Hadde dette skjedd, ville det ha vært unødvendig for Brustad å opplyse Venstres Gunvald Ludvigsen om at hun vil «ta initiativ til et samarbeid med arbeids- og inkluderingsministeren for å finne frem til løsninger som ivaretar personvernet på en god måte».
Trygdemisbruk er et alvorlig problem. I det siste har det vært avdekket alvorlige tilfeller av misbruk i enkelte mottakergrupper - i realiteten tyveri av fellesskapets penger - penger som kunne ha kommet andre til gode. Det er forståelig at NAV ønsker seg en utvidet anledning til å innhente opplysninger som kan sikre at disse pengene ikke tilflyter svindlere. Likevel må vi vokte oss for å fremme ideen om at denne gode hensikt om å redde noen trygdemillioner helliger at ethvert middel kan tas i bruk i kampen.
Tanken om at taushetsplikten skal kunne ofres på spareknivens alter, er i virkeligheten ganske uhørt. Vi slutter oss til uttalelsen fra legeforeningens leder om at taushetsbelagte opplysninger er pasientens eiendom og legens arbeidsverk-tøy. Det er ikke gitt noen å forutse hva som kan gå galt når slike prinsipper fravikes.
Se også: - Taushetsplikten trues
Leder, Dagens Medisin 23/07
Lottelise Folge, sjefredaktør i Dagens Medisin