Kunnskapstipset: Ta etter- og videreutdanning på internett!

Utvalget nettbaserte kurs for leger er økende. Mange av kursene gir tellende poeng og timer, og du kan fordype deg i emner som antibiotikabruk, atopisk eksem, fengselshelse og statistikk - uten å forlate hjemmet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hans Petter Fosseng
Nettbaserte kurs - såkalt e-læring - gir deg muligheten til å ta kurs uten å måtte reise bort. De fleste kursene er lagt opp slik at du selv bestemmer når du vil studere og hvor raskt du vil gå frem. Deltakelse på nettbaserte kurs krever kun en datamaskin med nettilgang.
Legeforeningens nettkurs
Den norske legeforenings e-læringsnettsted LUPIN tilbyr nettkurs innen en rekke emner, blant annet antibiotikabruk, blodtrykksmåling, forsikringsmedisin og regnskapsføring for selvstendig næringsdrivende leger. Kursene kombinerer teoristoff med interaktive øvelser, quizer, animasjoner og video. Informasjon om relevante fagressurser er tilgjengelig mens du er inne i hvert enkelt kurs. Kurset «Etiske dilemmaer» er det nyeste kurset i porteføljen og gir 18 timer som valgfritt kurs for alle spesialiteter.
Nettkurs i regi av World Medical Association om fengselshelse, etikk og multiresistent tuberkolose finner du også på LUPIN-nettstedet.
Statistikk for medisinske fag
Universitetet i Oslo tilbyr flere nettbaserte kurs i statistikk for leger, både grunnleggende og videregående kurs. Begreper og metoder innen statistikk for medisin og helsefag, bruk av statistisk programvare og analyse er blant innholdet i kursene. Kursene gir tellende timer og poeng, og du melder deg på via Legeforeningens kurskatalog.
Helsekompetanse
Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) tilbyr og formidler en rekke nettbaserte kurs gjennom nettstedet Helsekompetanse.no. Et eksempel er kurset om behandling av atopisk eksem i allmennpraksis, som omhandler temaene kortison og kalcineurinhemmere, infeksjoner og allergologi. Praktiske prosedyrer blir demonstrert gjennom korte videosnutter.
Medisinstudenter i utlandet er pålagt å ha eksamen fra kurs i nasjonale fag før turnustjenesten. I den forbindelse tilbyr NST kurset «Tilleggskurs i nasjonale fag». Også leger fra land utenfor EØS-området må ha denne eksamenen for å kunne få autorisasjon som lege i Norge.
Helsekompetanse.no formidler også nettkurs som er mer beregnet på pasienter og pårørende, som et kurs om eksem og et kurs som lærer deg hvordan du finner trygg helseinformasjon på Internett.
Helsedirektoratet tilbyr et nettkurs om pasientrettighetsloven kapittel 4a. Kurset gir leger og annet helsepersonell en innføring i reglene om helsehjelp til pasienter uten samtykkekompetanse som motsetter seg helsehjelp.

NORSKE E-LÆRINGSRESSURSER

- Helsekompetanse.no, Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin: www.helsekompetanse.no/kompetanseprogram/kurs
- LUPIN - Legers utdanning på Internett: www.legeforeningen.no/lupin
- Legeforeningens kurskatalog: www.legeforeningen.no/kurs

Kunnskapstipset, Dagens Medisin 02/10

Powered by Labrador CMS