Kunnskapstipset: Slik får du tilgang til fulltekst-artikler

Referansedatabasen PubMed er mye brukt av både klinikere, forskere og studenter. Her kan du enkelt få gratis tilgang til artiklene i fulltekst – mens du er inne i PubMed.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

PubMed er gratisversjonen av MEDLINE, verdens største database innen medisin, sykepleie, odontologi, veterinærmedisin, helsestell og preklinisk vitenskap.
Basen har referanser til artikler fra rundt 4.800 tidsskrifter internasjonalt fra 1966 og fremover. De fleste referansene har engelsk sammendrag. 
Fulltekstartikler
PubMed er en referansedatabase og inneholder ikke tidsskriftenes fulltekstartikler. Du har derfor kanskje opplevd å finne referanse og sammendrag til en artikkel i PubMed, men ikke hatt muligheten til å lese hele fulltekstsartikkelen uten å betale for tilgangen?
I mange tilfeller vil artikkelen likevel være fritt tilgjengelig fordi Helsebiblioteket – på vegne av norsk helsepersonell – abonnerer på rundt 2400 tidsskrifter i fulltekst.
Gratis tilgang
Fulltekstartikler i disse tidsskriftene har du derfor gratis tilgang til via www.helsebiblioteket.no, men faktisk også direkte via PubMed.
For å få tilgang til Helsebibliotekets tidsskriftssamling, integrert i PubMed-søket, kan du ikke bruke den vanlige, åpne versjonen av databasen. Du må først sørge for å være innlogget på Helsebiblioteket, enten som personlig bruker eller på arbeidsplassen. Deretter velger du PubMed-lenken, som du finner under «Databaser» på hovedsiden.
Når du er inne på PubMed, søker du på vanlig måte.
Klikk på «Helsebiblioteket»
Øverst i trefflisten fra søket vil du se en rekke såkalte «faner», som viser hvor mange treff du har fått. Fanene gir deg muligheten til å sortere treffene etter dokumenttypene «Clinical Trial» og «Review». Treffene dine er imidlertid også sortert etter muligheten for fullteksttilgang til de artiklene du har fått treff på. Disse fanene heter henholdsvis «Free full text» og «Helsebiblioteket».
Den siste fanen gir deg altså direkte tilgang til fulltekstartikler fra Helsebibliotekets tidsskriftssamling.
Klikker du på fanen «Helsebiblioteket», får du opp listen over artiklene som er tilgjengelig i fulltekst. Deretter kan du gå inn på den enkelte artikkelen og finne mer informasjon, vanligvis med et sammendrag av innholdet. For å lese fulltekstartikkelen, kan du herfra klikke på Helsebiblioteks fulltekstlogo til høyre i skjermbildet og få frem hele artikkelen du er ute etter.
Norskspråklig veiledning
Også uten å bry deg om fanene, kan du lese fulltekstartikler: Hver gang du er inne på sammendraget av en artikkel og ser Helsebibliotek-logoen til høyre på siden, kan du klikke på logoen – og vips går du til fulltekstartikkelen.
Under menyvalget «Databaser» på Helsebiblioteket finner du lenke til flere PubMed-tips i en norskspråklig veiledning, som er utarbeidet av Medisinsk bibliotek ved Ullevål universitetssykehus.
Nettadresser:
Helsebibliotekets databaser, blant annet PubMed:  www.helsebiblioteket.no/databaser
Kunnskapstipset, Dagens Medisin 06/09

Powered by Labrador CMS