Kunnskapstipset: Behov for kunnskap? Les heller en film!

En video kan formidle kunnskap bedre enn tekst. En rekke nettsteder, og det første medisinske videotidsskriftet, gir filmelskere i helsesektoren nye muligheter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I samarbeid med Helsebiblioteket presenterer Dagens Medisin en artikkelserie om ny kunnskap og praktiske grep for å skaffe oppdaterte råd og tips på nett. Bidragsytere denne gang er Runar Eggen og Øystein Eiring.

40-åringen spilte kanonball med ungene. Plutselig ga et høyt smell gjenlyd i gymsalen. Diagnosen var lett å stille: Akillessenen var slitt rett av.
Pasienten ble kjørt inn på operasjonsstuen. Hva foretrekker du:
1) «Lag en ti centimeter lang, longitudinell, medial hudincisjon, og del fascien i midtlinjen. Reparer senen med modifisert Kesslersutur-teknikk".
2) En video som viser hvordan inngrepet gjøres.
Visuell fremstilling
Tekster har sine ulemper. Å forstå skriftlige beskrivelser, kan være nesten umulig. Tenk på kjemiforsøkene eller disseksjonsbeskrivelser: Palpasjon, kirurgiske prosedyrer, rehabilitering.
Praktiske ferdigheter kan være vanskelige å lære gjennom bøker. Så foregår da også mye medisinsk opplæring ved å se på, og etterape, en god kollega.
Men hva når ingen kollega er tilgjengelig?
Videoartikler
Journal of Visualized Experiments (JoVE) bryr seg ikke så mye om tekster. I stedet formidler dette tidsskriftet forskning og eksperimenter gjennom bruk av videoer. Det samarbeider med videoprodusenter, spredt over et stort geografisk område, som filmer eksperimenter ved et stort antall universiteter.
Alt ligger på nettsiden: www.jove.com. Som på nettstedene til andre tidsskrifter, finner du lenker til artikler. Forskjellen er bare at når du klikker på en av artiklene, starter en video. I stedet for å lese artikler, ser leserne på «videoartikler». Forklarende tekst kan ligge inne i videoen, eller ledsager den som innspilte, muntlige kommentarer.
Det fagfellevurderte tidsskriftet er gratis for alle, det dekker også europeiske eksperimenter og publiserer gjerne norsk forskning. Noen papirutgave fins naturlig nok ikke.
I YouTubes fotspor
JoVE er ikke alene: På www.medicalvideos.us kan alle som ønsker det, se keisersnitt, kataraktkirurgi og en mengde andre inngrep. Alle som vil, kan laste opp videoer. Sidene er fritt tilgjengelige, og de inneholder reklame.
Medline Plus, som er et av verdens største nettsteder for helseinformasjon til pasienter, inneholder flere hundre videoer av kirurgiske inngrep. Kvaliteten hos Medline Plus er høy, men avspillingen kan kreve installasjon av såkalte «plugins» i nettleseren.
Universitetet i Michigan gir fri tilgang til videoer som viser disseksjon av et helt legeme, ned til minste detalj. Videoene gir praktiske tips og kan supplere anatomiforelesningene.
Beskyttelse
YouTube er godt kjent og inkluderer også medisinske snutter blant sine mer enn 80 millioner videoer. YouTube er ikke dedikert til helse, så søkene kan gi en del feiltreff. For å beskytte mindreårige brukere, krever YouTube innlogging for å vise enkelte medisinske videoer. En annen mulighet er rett og slett å søke på "medical videos" i en søkemotor og se hva som dukker opp.
Norge ser ut til å følge etter: I oktober illustrerte Tidsskrift for Den norske legeforening for første gang en av sine artikler med levende bilder.
Lyst til å se hvordan avslitte akillessener sys sammen igjen? Bruk den nederste lenken.

Lenker:
http://www.jove.com  
http://www.youtube.com/watch?v=bNJz7U_L6tU
http://nihlibrary.nih.gov/Features/jove.htm
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/surgeryvideos.html
http://anatomy.med.umich.edu/courseinfo/video_index.html
http://www.youtube.com/watch?v=lga3fFk3wRE

Kunnskapstipset, Dagens Medisin 30/08

Powered by Labrador CMS