
Vil at sykehusene skal finansiere alle kreftlegemidler
Etter statsbudsjettet skal finansiering av alle kreftlegemidler og pulmonal arteriell hypertensjon-legemidler flyttes over på sykehusbudsjettene. Dersom budsjettet vedtas av Stortinget i desember, blir dette overført etter en høringsrunde.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
OSLO (DAGENS MEDISIN): Helsedirektoratet opplyste til legemiddelindustrien at de vil ha en høringsrunde i januar om at finansieringen av disse legemidlene flyttes til sykehusene, under et møte om legemiddelfinansiering i regi av Legemiddelindustrien (LMI) og flere myndighetsaktører.
Må vedtas av Stortinget
– En forutsetning for overføring er at Stortinget vedtar forslaget fra Helse og omsorgsdepartementet som ligger i årets statsbudsjett, i desember, understreker Erik Hviding, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.
– Legene vi har pratet med er førnøyde med dette forslaget fordi dette blir mer ryddig for sykehusene, sier Hviding.
Forslaget til Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet er at 10 unike legemidler for behandling av pulmonal arteriell hypertensjon, og om lag 70 legemidler for å behandle kreft, skal flyttes over fra blåreseptordningen til sykehusenes H-reseptordning.
– Følger med 700 millioner
Å flytte finansieringen av kreftlegemidlene og legemidlene for behandling av pulmonal arteriell hypertensjon (PAH) ble foreslått i årets statsbudsjett. Med denne forflytningen fulgte henholdsvis 145 millioner kroner til legemidlene for pulmonal arteriell hypertensjon, og 585 millioner til kreftlegemidlene, som sykehusene får i ekstra finansiering.
– Det følger med over 700 millioner med ordningen til sykehusene, sier Hviding og peker på at dette ikke vil føre til økte kostnader for sykehusene.
– Rabattene som normalt kommer via anbudsprosessen til LIS tilfaller nå RHFene. Tradisjonelt har gjennomsnittsrabbatten vært tretti prosent. Det betyr at sykehusene vil få om lag 200 millioner de kan bruke til andre ting dersom gjennomsnittsrabbatten blir tilsvarende, sier han.
Økonomiske hensyn?
Under debatten etter Helsedirektoratets innlegg på møtet, ble det spurt om Helsedirektoratet tror at forslaget kan føre til at sykehusene tar større økonomiske hensyn, når de velger hva slags behandlinger de skal gi pasientene. Og om dette eventuelt kan føre til variasjoner mellom ulike sykehusregioner.
Til det svarte Hviding at han tror de fire regionale helseforetakene er samstemt i hvordan de behandler.
– Det nye elektroniske oppgjørssystemet mellom apotek og RHF på H-resepter gjør det vesentlig lettere å følge med på eventuelle vridninger, sier han.
Allerede høring for PAH
Høringen for PAH-legemidler er allerede sendt ut. Høringsnotatet finner du her.
Av høringsnotatet går det frem at formålet med å gi de regionale helseforetakene finansieringsansvar for lidelser innenfor spesifikke lidelser er å hindre forbruksvridning mellom legemidler som gis på sykehusets, eller legemidler som brukes hjemme og har vært finansiert gjennom individuell refusjon.
Den nye finansieringen skal også skape reell priskonkurranse mellom kostbare, patenterte legemidler, står det i høringsnotatet.