Kan regulere hjerneødem

Etter mangeårig forskning viser det seg at gliacellene danner et sammenhengende lag rundt kapillærene i hjernen. De kan potensielt regulere utvekslingen mellom blod og hjerne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Doktorgradsstipendiat Thomas Misje Mathisen har kommet fram til dette gjennom studier og forskning ved forskerlinjen ved Universitetet i Oslo.

Usikker funksjon
Det har de siste årene vært stor oppmerksomhet omkring identifikasjonen av såkalte vannkanaler (aquaporiner) i hjernen. Disse kanalene har vist seg å være involvert i utviklingen av potensielt livstruende hjerneødem, en tilstand hvor vann og elektrolyttbalansen i hjernevevet forstyrres som følge av hjerneslag, hodeskader, hjernesvulst eller infeksjon.

Til tross for at en rekke data støtter vannkanalenes rolle i utviklingen av hjerneødem, så eksisterer det fortsatt stor usikkerhet knyttet til deres funksjon.

Karakteristisk transportvei
I pattedyr er veien vann, gasser, nærings- og avfallsstoffer tar mellom blodbane og vev karakteristisk for hver av de ulike organene. Typisk for hjernen er at kapillærene omgis av spesialiserte celler, de såkalte gliacellene, som skiller kapillærene fra nervecellene.

Gliacellemembranen er kjent for å ha en høy konsentrasjon av vannkanaler som antas å fungere som inngangsporter for vann når et hjerneødem utvikles.

Tredemensjonalt
Mathisens avhandling er basert på avansert elektronmikroskopisk rekonstruksjon i tre dimensjoner.

Mathisen disputerte den 4. februar ved Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS