Turnusfeil i Helsepersonellregisteret

Den eneste oversikten som eksisterer for antallet turnusleger under den gamle turnusordningen, lider av feilrapportering fra norske studiesteder. I perioden 2008–2012 er bare utenlandsstudenter korrekt rapportert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

DATABASENE

Helsepersonellregisterets oversikt over datoer for turnusstart i sykehusperiode (1993–2012). Registreringen av turnusstart i Helsepersonellregisteret (HPR), hentes fra dem som vinner en plass i loddtrekningen.Påmeldingslistene til loddtrekningen i den gamle turnusordningen, fra Statens Autorisasjonskontor i perioden (2008–2012). Tidligere trekninger inneholder ikke statsborgerskap.Utenlandske ved norske universitetIfølge NSDs rapport om utenlandske studenter i Norge er 403 medisinstudenter registrert med utenlandsk statsborgerskap i 2013. 190 av disse er registrert som utvekslingsstudenter på internasjonal avtale, ”ikke ordinære” studenter og masterstudenter innenfor ulike forskningsmastere. Ifølge Legeforeningens tall er det 3666 medisinstudenter ved norske læresteder i 2013.NY TURNUSORDNING
Tidligere avdekket Dagens Medisin den lukkede utredningen til Helsedirektoratet, om behovet for turnusplasser. Helsedirektoratet vurdering var at det på sikt kan kuttes 150 turnusplasser. Utredningen konkluderte også med at det er mer enn tilstrekkelig med 950 turnusplasser. Dagens Medisin har nå undersøkt påmeldingslistene til den gamle turnusordningen og Helsepersonellregisteret (HPR), for å undersøke hvor mange utenlandske statsborgere som fikk turnusplass på den gamle ordningen.Databasene inneholder store innrapporteringsfeil fra norske læresteder i påmeldingslistene. Siden Helsepersonellregisteret bygges på samme database, bringes feilen videre.De påmeldte fra utenlandske utdanninger, har derimot en tilnærmet komplett rapportering av statsborgerskap.Turnusplasser (ut i fra tilgjengelige tall) fordelt på norske, utenlandske og 'ukjente' studenter for årene 1993-2013. Klikk for en større versjon.Brukt i offentlig utredningEn stor andel av studentene fra norske universiteter, i perioden 2008-2012, har blitt innrapportert med «ukjent» statsborgerskap.Listene over de påmeldte til den gamle turnusordningen, stammer fra Statens Autorisasjonskontor (SAK) og har blitt utlevert til Dagens Medisin som kilde bak årsrapporten fra 2010. Den samme årsrapporten som det blir referert til i Norsk offentlig utredning 2012: 2.Rådgiver Ole Kristian Sandnes Håvold i SAK opplyser at feilrapporteringen av statsborgerskap kommer av at norske studiesteder ikke har vært flinke til å rapportere inn statsborgerskap.Statsborgerskap ikke relevantÅrsrapporten til SAK fra 2010 gir et eksempel på fremstillingen av turnussøkerne på den gamle ordningen. I rapporten gis det en oversikt over turnussøkere, fordelt på utdanningsland, mellom norsk utdanning og utenlandsk utdanning.Anette Wiig Bryn i SAK forklarer at å registrere utdanningsland har vært viktigst, fordi registrering over hvor utdanningen finner sted, forteller hvordan autorisasjonskontoret skal vurdere en søknad om autorisasjon.- Hvordan har man gitt et klart bilde av presset på den gamle turnusordningen dersom man ikke registrerte statsborgerskap?- Kapasitetsutfordringene i turnusordningen, slik den var tidligere, hadde sin årsak i at turnus var et kriterium for å få autorisasjon som lege. Det er en økning både i utdannede leger og personer med utenlandsk utdanning som søker seg til Norge, og derfor ble det økte ventelister. Statsborgerskap alene er ikke et vilkår av betydning i forhold til autorisasjon, forklarer Bryn.Viktigere nå- Hvorfor var det ikke relevant å analysere i årsrapportene til SAK hvor mange utenlandske statsborgere som belastet den gamle ordningen?- Antakeligvis fordi statsborgerskap ikke er viktig i denne sammenhengen, og fordi vi tidligere ikke har registrert statsborgerskap.Bryn forklarer at de i det nye Helsepersonellregisteret lagrer statsborgerskap på alle legene.- Nå har det blitt viktigere å registrere statsborgerskap, for å kunne føre statistikk i forbindelse med den nye turnusordningen.
Powered by Labrador CMS