PSYKISK HELSE: Ved Akershus universitetssykehus (Ahus) har psykiatri vært inkludert i LIS1-løpet helt siden 2008. Nå blir det et krav i Helse Sør-Øst. Foto: DM arkiv / Vidar Sandnes

Foto:

Helse Sør-Øst med psykiatri-krav til nye LIS1-stillinger

Det blir flere LIS1-stillinger i Helse Sør-Øst. Samtidig stiller det regionale helseforetaket krav om at nye LIS1-stillinger skal inkludere tjeneste innen psykiatri.

Publisert

Helseforetakene har lenge meldt om utfordringer når det gjelder rekruttering til psykisk helsevern.

Nå har Helse Sør-Øst (HSØ) stilt krav om at nye leger i spesialisering, LIS1, skal gjennomføre en tredelt tjeneste der psykiatri inngår i tillegg til medisin og kirurgi, skriver det regionale helseforetaket i en melding på sine nettsider.

– Vi mener at erfaring fra psykisk helsevern under LIS1-perioden vil virke rekrutterende for senere søknad til spesialisering innen barne- og ungdomspsykiatri eller psykiatri, sier direktør for personal og kompetanseforvaltning Svein Tore Valsø i meldingen.

– Bra for rekrutteringen

Flere av helseforetakene i HSØ har allerede tilbudt et LIS1-løp som inkluderer tjenestene innen psykiatri. Sykehuset Sørlandet HF, Sykehuset Telemark HF og Sykehuset i Vestfold HF har tilbudt tredelt tjeneste en stund. Og ved Akershus universitetssykehus (Ahus) har de hatt denne ordningen helt siden 2008. 

– Psykiatrien hos oss hadde ikke rekruttert så bra som de gjør nå, hvis ikke LIS-1 kandidatene hadde vært innom psykiatrien i fire måneder, sier Grethe Kolloen, som er ansvarlig for rekruttering og oppfølgingen av LIS1-utdanningen ved Ahus, i meldingen.

– Vi har fremdeles rekrutteringsutfordringer, men det hadde vært verre hvis det ikke hadde vært denne tredelingen, legger hun til.

Vestre Viken HF, Sykehuset i Østfold og Sykehuset Innlandet planlegger oppstart med tredelte LIS1-stillinger fra høsten 2022 og våren 2023. 

Aktuelt: Mangler psykiatere: Stanser inntak av nye pasienter

– Største utfordring

I et intervju med Dagens Medisin nylig, trakk Helse Sør-Øst-direktør Terje Rootwelt frem psykisk helse som den største utfordringen i pasientbehandling i tiden fremover. 

– Vi har sett en dramatisk økning innen barne- og ungdomspsykiatrien, særlig innen spiseforstyrrelser. Det var ingen som hadde sett for seg denne utviklingen. Det startet før pandemien, men sammen med den pågående krigen i Ukraina, er det helt klart ytre faktorer som kan påvirke i negativ retning, sa Rootwelt. 

– Det er åpenbart riktig å øke kapasiteten. Og det har ikke manglet på innsatsen, men tilstrømningen har vært enorm. Vi ser en økning innen voksenpsykiatrien også, sa han.  

Les hele intervjuet: – Psykisk helse er åpenbart vår største utfordring i tiden fremover

Powered by Labrador CMS