FORNØYD: Aldri før har det vært så vanskelig å komme inn på sykepleierstudiet, sier Nina Waaler, prorektor ved Oslo Met. Foto: Oslo Met / Sonja Balci

FORNØYD: Aldri før har det vært så vanskelig å komme inn på sykepleierstudiet, sier Nina Waaler, prorektor ved Oslo Met.

Foto: Oslo Met / Sonja Balci

Flere skal bli sykepleiere

I dag ble tallene fra årets opptak til høyere utdanning presentert. Mange vil til helsefagene, og flere har fått plass på sykepleierstudiet enn i fjor.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Vi har opplevd rekordtilstrømming, og vi har aldri tidligere sendt ut tilbud til så mange søkere, sier Nina Waaler, prorektor ved Oslo Met på en pressekonferanse fredag.

Totalt har over 150.000 søkt om studieplass, rundt 12.000 flere enn i fjor. Koronapandemien og høy arbeidsledighet trekkes frem som forklaringer på årets høye søkertall.

– Et studie utmerker seg spesielt i år. Aldri før har det vært nødvendig med over 50 poeng for å komme inn på sykepleierutdanningen. I vår har hele befolkningen fått innblikk i hvor krevende og viktig dette yrket er, sier Waaler.

Sykepleierutdanningene ved OsloMet, NTNU i Trondheim og Høgskulen på Vestlandet i Bergen (HVL) er alle på listen over de ti studiene flest har satt som sitt førstevalg, ifølge Samordna opptak.

Les også: Søkerstrøm til helsefagstudiene

Opptakstallene viser nå at 7.600 har fått tilbud om plass på en sykepleierutdanning. Det er 403 flere enn i fjor. Av disse ytterligere plassene var 250 planlagt, mens resten er knyttet til koronapandemien, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Helsefag har en økning over hele landet. Totalt har 17.849 personer fått tilbud om studieplass innen helsefag, sammenlignet med 16.800 i fjor. Det er en økning på 6,2 prosent.

Medisin topper lista

Sykepleierutdanningen ved Høyskolen på Vestlandet (HVL) ser en dobling i antall såkalte førstevalgssøkere, skriver Khrono. UiT kan melde om at paramedisin er en av de mest populære utdanninge i år. 

Rekordmange søkere har også gitt høyere poenggrenser for å komme inn. Nåløyet er trangere enn noensinne for studier som medisin (69,0 poeng på ordinær kvote), psykologi (66,8) og odontologi (66,1). Medisinstudiet topper lista over studier det er vanskeligst å komme inn på.

Ved NTNU er det fortsatt skjev kjønnsfordeling i helsefagene, opplyser NTNU i en pressemelding. Flere menn har søkt seg til medisinstudiet, tallet passerer akkurat 30 prosent. Likevel er 82 prosent av de som får tilbud om plass i helsefag kvinner, står det pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS