UTVIKLING: Totalt var det 15,5 millioner konsultasjoner med fastlege i 2020. Foto: Allmennlegetjenesten, Statistisk sentralbyrå

Foto:

Fem prosent økning i antall konsultasjoner hos fastlege fra 2019 til 2020

Totalt i 2020 var det 15,5 millioner konsultasjoner med fastleger.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Gjennomsnittlig tilsvarer det at hver innbygger hadde 2,8 konsultasjoner med fastlege i 2020, mot 2,7 i 2019. Antallet er konsultasjoner hos fastleger og ved legevakt. Antallet konsultasjoner utenom ordinær kontortid fordoblet seg fra første til fjerde kvartal i 2020. Det viser tall fra Allmennlegetjenesten, Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Det er som forventet, sier Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA).

– Det har under pandemien vært et stort behov for å få avklart enkle infeksjoner hvor man tidligere ikke hadde behov for legekontakt.

FORVENTET: Marte Kvittum Tangen, leder for NFA sier tallene er som forventet. Hun tror på en nedgang i tiden fremover. Foto: Vidar Sandnes

– Forventer dere nedgang neste år og tiden fremover?

– Ja det tror jeg absolutt det vil være.

– Vi er også i en fastlegekrise med manglende kapasitet. Det er ingenting utenom pandemien som indikerer økt antall konsultasjoner.

I legevakttjenesten var det en nedgang i antall konsultasjoner på seks prosent, til 1,3 millioner konsultasjoner. Det tilsvarer åtte prosent av samlet antall konsultasjoner med fastlege eller legevakt i 2020.

Covid-19

Mistenkt eller sannsynlig covid-19-smitte og påvist covid-19 var sammen hovedårsak til 406 000 konsultasjoner med fastlege. Det er 2,6 prosent av alle konsultasjoner og omtrent halvparten av økningen i antall konsultasjoner fra 2019.

Kategorier som «frykt for sykdom», «administrative kontakter» og «psykisk sykdom eller lidelse» beskrives å ha en relativ stor økning.

Figur: Allmennlegetjenesten, Statistisk sentralbyrå

Flere video og telefon-konsultasjoner

Ved legevakt er video- og telefonkonsultasjoner medregnet for første gang, og utgjorde fem prosent. For fastleger var så mye som hver fjerde konsultasjon på video eller telefon.

Aldersgrupper

Til tross for fem prosent økning i antall konsultasjoner hos fastlege, er det en mindre andel av befolkningen som konsulterte fastlege i 2020 enn årene før.

Størst endringer i aldersgrupper var det i aldersgruppene 0-5 år med 13 prosent gjennomsnittlig nedgang, og 16-19 år med 17 prosent gjennomsnittlig nedgang.

For barn i alderen 6-15 år og voksne fra 20-66 år var det økning i gjennomsnittlig antall konsultasjoner. Størst økning var det i aldersgruppen fra 20-50 år. For de eldste aldersgruppene var det mindre endringer.

Figur: Allmennlegetjenesten, Statistisk sentralbyrå

Powered by Labrador CMS