POPULÆRT YRKE: Regjeringen har fra høsten økt antallet studieplasser på sykepleie med totalt 500 plasser.

Foto: DM-arkiv: Silje Katrine Robinson

Samordna opptak: Sykepleie er det mest populære helsefaget

Helsefag er det utdanningsområdet med flest søkere og flest planlagte studieplasser.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Sykepleie er det mest populære helsefaget, med 10 299  førstevalgsøkere, det er 7,6 prosent av alle søkere. Likevel er det 23 prosent færre som har sykepleierutdanning som førstevalg, sammenliknet med i fjor. Det er to førstevalgsøkere per studieplass. 

– Det er fremdeles god dekning de fleste steder i landet, med totalt dobbelt så mange søkere som plasser. Det er bra, for pandemien har virkelig vist oss behovet for dyktige og dedikerte sykepleiere. Og vi ser at det er et stort behov for sykepleiere fremover, sier Ola Borten Moe, forsknings- og høyere utdanningsminister i en pressemelding. 

Regjeringen har fra høsten økt antallet studieplasser på sykepleie med totalt 500 plasser. 200 av disse skal gå til grunnutdanningen. De resterende 300 skal fordeles mellom grunnutdanningen og spesialsykepleierutdanningene, blant annet til utdanning av intensivsykepleiere.  

Desentrale medisinutdanninger populære

De desentrale utdanningsløpene i medisin er også populære. NTNUs desentrale utdanningsløp i Ålesund har 312 søkere til 20 plasser. Og 295 søkere har Medisin Trondheim/Levanger ved NTNU som førstevalg, mens antallet studieplasser er 16.

Profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Bergen er blant utdanningene som har flest førstegangssøkere totalt; med 829 søkere til 100 studieplasser.

Medisin høst ved Universitetet i Oslo har 1041 søkere til 120 studieplasser. Og psykologi høst ved UiO har 865 søkere til 65 studieplasser. 

19.000 færre søkere

Et godt arbeidsmarked, åpne grenser og lavere fødselskull gjør at søkertallene til høyere utdanning er mer tilbake til normalen. Det er rundt 19.000 færre søkere til høyere utdanning i år enn i fjor, som var et rekordår. 134.954 personer har søkt studieplass på en høyskole eller et universitet via Samordna opptak.

Powered by Labrador CMS