Legene må bruke privat bank-ID på jobb: – Ikke greit

Overlege Frøydis Dalene reagerer på at hun må bruke sin personlige bank-ID når hun skal sende blåreseptsøknader.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Overlege ved nevrologisk avdeling ved Sykehuset Telemark Frøydis Dalene, sier hun sammen med kolleger reagerer sterkt på Helsedirektoratets krav om at alle må bruke den nye løsningen til blåreseptsøknadene.

Les mer her: Tvinger legene til å bruke ny løsning

- Helsedirektoratet sier hver lege i snitt skriver ni søknader i året – men jeg og andre skriver haugevis, sier Frøydis Dalene, nevrolog ved Sykehuset Telemark. 

      
        Foto: Sykehuset Telemark
- Helsedirektoratet sier hver lege i snitt skriver ni søknader i året – men jeg og andre skriver haugevis, sier Frøydis Dalene, nevrolog ved Sykehuset Telemark. Foto: Sykehuset Telemark

– Slik det er nå skriver vi en resept inne i programmet, med link til Helfo, og vi kan alle se at søknaden er sendt, hvor den ligger og så videre. Også helsesekretærene, som kan informere pasientene om status.

–  Nå har altså direktoratet bestemt at dette ikke er bra nok, og innfører en ordning der vi må logge oss på deres nettside. Problemet er at vi må bruke vår egen private bank-ID – som sykehuset verken betaler for, eller har gitt oss, sier Dalene til Dagens Medisin.

– Det andre er at dette er et tungvint system. De sier at hver lege i snitt skriver ni søknader i året – men jeg og andre skriver haugevis, sier nevrologen.

Helsedirektoratet har lest kritikken fra Dalene. – Vi forstår godt kommentarene hennes, vi tar det med inn i vurderingene, sier Olav Slåttebrekk, assisterende direktør. 

–  Om det for eksempel er snakk om en MS-medisin, så kan jeg i det systemet vi bruker nå se om den andre legen har søkt, hvor søknaden står og lignende.

–  Direktoratet argumenterer med at pasientene kan få beskjed for seint om sine rettigheter?

–  Dette er helt nytt for alle, ingen jeg snakker med hadde hørt om dette før nå. Dette er i så fall ikke vår skyld. Vi har et system vi har fått beskjed om å bruke.

– For eksempel kunne vi brukt våre adgangskort som har elektronisk brikke. På min personlige bank-ID som også er tilknyttet Altinn, og videre kan man også få tilgang til mine personlige helseopplysninger. Så man kan jo spørre seg om bankene synes dette er greit, spør Dalene.

Powered by Labrador CMS