Planlegger nytt studium i helseteknologi
Et nytt studium i helseteknologi skal gi helsepersonell innføring i informatikk og medisinsk teknologi og ingeniører økt forståelse for fysiologi og anatomi. Målet er å skape samarbeidsteam, som kan bidra til at pasienter mestrer sin sykdom hjemme.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Slik forklarer Universitetet i Tromsø (UiT) innholdet i det planlagte studiet i helseteknologi som UiT nå utarbeider i samarbeid med Høgskolen i Narvik. Det nye utdanningstilbud vil vektlegge tverrfaglig samarbeid.
Skal hjelpe hjemmeboende
I praksis handler dette studiet om å bidra til at fagfolk kan møte morgendagens helseteknologiske løsninger, som i langt større grad enn i dag vil kreve at pasienter skal mestre sin egen sykdom i hjemmet.
– Dette stiller store krav både til fremtidens helsepersonell, helse- og omsorgskompetente ingeniører samt det medisinsk-teknologiske utstyret, sier professor Gunnar Hartvigsen ved Institutt for informatikk ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi, UiT.
Større utfordringer i nord
Ifølge Hartvigsen byr de fremtidige utfordringene innen helse- og omsorgstjenesten i Nord-Norge på langt større utfordringer enn i sentrale strøk.
– I sentrale områder av landet er tettheten av sykehusene større og teknologikompetansen bedre, men her i nord vil vi, blant annet i kommunehelsetjenesten, få langt større utfordringer med hjemmeboende pasienter. Dette gir grobunn for en nyetablering innen helse og omsorg. Derfor er det viktig at vi får være med å skreddersy et studietilbud som fremmer tverrfaglige samarbeid og tilpasse nye helseteknologiske løsningene for fremtiden, forteller Hartvigsen som også er tilknyttet Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
Finnes ikke maken
Det finnes ikke maken til det nye studietilbudet her i landet, ifølge lederen av Helseteknologiutvalget ved UiT, Øystein Jensen. Han er til daglig virksomhetsleder ved Medisinsk teknologi ved Oslo Universitetssykehus.
– I Oslo står tradisjonell medisinsk teknologi i fokus. UiT har et masterprogram i telemedisin og e-helse, men kapasiteten er langt fra nok til å dekke det voksende behovet innen helse- og omsorgstjenesten. Det finnes heller ikke et masterprogram hvor det gis undervisning på tvers av profesjoner. Målet vårt blir derfor å gjøre sykepleiere og ingeniører til et samarbeidsteam i stedet for å omprogrammere dem, påpeker Jensen.