Hva er positivt med allmennpraksis?

De siste årene har gjennomsnittsalderen for allmennleger steget med ett år. Likevel er de fleste som fortsetter i faget, fornøyd. Mange av de spurte trekker frem allmennmedisinens bredde og at de får møte så mange ulike typer pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

UTFORDRINGEN Dagens Medisin har latt en håndfull allmennleger markedsføre jobben sin for de flere hundre nye legestudentene som uteksamineres neste år. - Det er en utfordring å få en praksisdag til å gli som en velregissert teaterforestilling, sier en lege som har bestemt seg for 20 nye år til i allmennpraksis. Eli Øvstedal, 18 år i allmennpraksis:
Jeg liker å treffe og arbeide med mennesker. Faget er variert, vi møter forskjellige mennesker med forskjellige sykdommer - fra de enkle og små til de store og alvorlige problemstillingene. I motsetning til spesialister, som har en ganske homogen gruppe pasienter, har vi et mangfold. Jeg liker godt å ha gravide til kontroll, da møter jeg ikke bare sykdom, men også nytt liv. - Vi er heldige som får lære så mange mennesker å kjenne i de livssituasjoner de er. Gjennom denne jobben får vi på mange måter innblikk i andres liv. Det er tilfredsstillende å oppleve å være til nytte, at jeg faktisk kan hjelpe, lindre og helbrede. Til sist trives jeg med den faglige utfordringen, det å klare å plukke ut de alvorlige tilstandene fra de andre. Pernille Nylehn, 1 år i allmenpraksis:
- Allmennmedisinen er et fag med bredde der ingen dag er lik den andre. Som allmennlege er du stort sett din egen herre. Du kan styre arbeidsdagen som du selv vil, i motsetning til på sykehus. Dessuten blir du som allmennlege kjent med mange spennende mennesker. Hver dag får du innblikk i mennesker med liv som er helt unike. Arne Aarflot, 19 år i allmennpraksis:
- Jobben er spennende. Jeg vet aldri hva hverdagen vil innebære. Samtidig opplever jeg at pasientene har en tillit til meg som lege som jeg må gjøre meg fortjent til. Allmennlegens styrke er at folk kjenner oss gjennom mange år og kommer tilbake til oss. Jeg trives med å bo og jobbe i samme miljø. Etter hvert har jeg et pasientgrunnlag som består av mange familier, jeg liker å se pasientene i en sammenheng. - En annen fordel ved å jobbe som allmennlege er at vi slipper ventetid. Det er kort vei til beslutningene. Mette Brekke, 20 år i allmennpraksis:
- Det er morsomt at Dagens Medisin spør om dette nå. Jeg har akkurat vært i en fase der jeg tok stilling til om jeg ville fortsette med allmennpraksis de neste 20 årene. Det er mye annet som virker lettere. Jeg bestemte meg for å fortsette etter nøye overveielse. Den siste tiden har det vært snakket mye om hvor ille det er i allmennmedisinen. Magne Nylenna i Tidsskriftet for Dnlf stilte spørsmål om allmennmedisinens fremtid i sin siste leder. Nylenna traff blink med sin beskrivelse. Likevel er det mange sider ved allmennpraksis som får meg til å fortsette. Først og fremst pasientene, ikke deres sykehistorier, men deres livshistorie. Allmennlegene spør om hvilken person som har en sykdom, sykehusene spør hvilken sykdom pasienten har. Over tid får allmennlegen et godt kjennskap til pasienten og pasientes liv. Å være allmennlege innebærer mangfold, variasjon og ansvar. Arbeidsdagen er allsidig, og det er en utfordring å få en praksisdag til å gli som en velregissert teaterforestilling. Anette Fosse, 12 år i allmennpraksis:
- Nærkontakten med pasientene over lang tid er en stor fordel. På sykehusene er det sykdommen som består, mens pasientene kommer og går. I allmennpraksis er det pasientene som består, mens sykdommene kommer og går. - Jeg er nysgjerrig på mennesker og liker å treffe folk. I jobben min kan jeg sitte sammen med mennesker og se sammenhenger. Mennesket kan ikke løsrives. Som allmennlege kan jeg skaffe meg det bakteppet som er nødvendig for å vurdere. Lars Tjensvoll, 10 år i allmennpraksis:
- Allmennpraksis er det viktigste, beste og mest spennende faget. Vi behandler mennesker og ikke ting. Vi må bruke oss selv som mennesker i jobben og ta frem ulike sider ved oss i møtet med de ulike pasientene. Som allmennlege må du stole på din egen luktesans, og bruke din erfaring. Hvem vi er, har betydning i lege-pasienforholdet. Du blir aldri nøytral. Som allmennlege kan, og skal du, provosere pasientene.
Opphav:

Tema: Allmennlegen, Dagens Medisin 20/00

Tine Dommerud

Powered by Labrador CMS