FØRST I VOKSEN ALDER: I dag måles kolesterolnivået vanligvis ikke før man er voksen. Da er åreforkalkningen allerede kommet langt, sier professor. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Bør jobbe med kolesterolet allerede hos barn

Professor Kirsten Holven skal forske på hvordan maten du spiser, påvirker samspillet mellom kolesterol og betennelsesstoffer, og hvordan kroppen «husker dette» videre gjennom livet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Professor Kirsten Holven Holven, professor ved Avdeling for ernæringsvitenskap, mener at man starter å forebygge for sent, når åreforkalkningen har kommet for langt.

– Jobber vi med dette allerede hos barn og unge, vil vi kunne bremse åreforkalkningen betydelig og oppnå større effekt, sier hun.

Holven skal forske på hvordan maten du spiser, påvirker samspillet mellom kolesterol og betennelsesstoffer, og hvordan kroppen så «husker dette» videre gjennom livet. Hun skal se på hvilken betydning dette har for åreforkalkningen. 

Vanskelig å reversere
Professoren sier at i dag måles vanligvis ikke kolesterolnivået før man er i førtiårene. 

– Da er åreforkalkningen allerede kommet langt. Det er vanskelig å reversere den fullstendig. 

Hun peker på at foreldre kan ta sunnere valg med tanke på hvilke matvarer de serverer barna når de vokser opp og at det er relativivt små endringer i kolesterolnivået som skal til. 

Holven mener at foreldre bør få vite barnas kolesterolnivå. 

Professoren forklarer at allerede hos spedbarn er det store forskjeller i hvor høyt kolesterolet er. En omfattende finsk studie viste at kolesterolnivået du har i treårsalderen, henger tett sammen med det kolesterolnivået du har som voksen. 

– Det vil si at om du har litt forhøyet kolesterol i blodet som barn, vil du også ha det som voksen, forteller professoren. 

Holven viser til de nasjonale kostanbefalingene for å forebygge sykdom. 
– Følger du disse, vil det også påvirke kolesterolet ditt i riktig retning. Kolesterolet kan du enkelt gjøre noe med ved å endre på kosten. Du kan for eksempel redusere mettet fett i maten, og erstatte det med umettet fett. Disse gode grepene tyr vi som sagt oftest til først i voksen alder, sier hun.   

Forebyggende tiltak
Professoren understreker at hjerte- og karsykdom forårsaket av åreforkalkning er den viktigste dødsårsak hos både kvinner og menn i Norge og Europa. Hjerte- og karsykdom utgjør en stor økonomisk kostnad for helsevesenet verden over. 

– Forebyggende tiltak som kan redusere disse kostnadene vil derfor kunne ha stor samfunnsøkonomisk betydning, sier hun.  

Powered by Labrador CMS