ØNSKER SKILLE: Resolusjonskomiteen i Senterpartiet foreslå å skille drift og investeringer i helseforetakene. Forslaget vil bli behandlet på partiets landsmøte i mars.
ØNSKER SKILLE: Resolusjonskomiteen i Senterpartiet foreslå å skille drift og investeringer i helseforetakene. Forslaget vil bli behandlet på partiets landsmøte i mars.

Sp foreslår store endringer i sykehusdriften

Senterpartiet vil på sitt kommende landsmøte vedta omfattende endringer i måten sykehusene skal styres på. Det kan bety tøffe oppgjør i regjeringskorridorene.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Dagbladet mener Senterpartiet at helseforetaksmodellen setter bedriftsøkonomi og målstyring øverst. De slår også fast at den økonomiske modellen ikke eller i liten grad, bidrar til å sikre desentraliserte funksjoner og tilbud.

De ønsker derfor å skille mellom drift og investeringer i helseforetakene. De vil ha fylkespolitikere inn i foretaksstyrene og ønsker endringer som sikrer demokratisk styring, mindre marked og mer faglig skjønn i sykehusene.

Dette kommer fram av forslaget fra resolusjonskomiteen, som igjen bygger på resolusjoner fra fylkeslagene til Rogaland, Oslo, Buskerud, Akershus, Agder, Oppland, Nordland samt Senterkvinnene.

Forslagene skal opp til behandling på landsmøtet i Trondheim som går av stabelen fra 17. til 19. mars.

Foretaksmodellen som ble innført i 2002, er omstridt. Flere partier på Stortinget vil skrote modellen, andre vil ha omfattende endringer. I forhandlingene om regjeringsplattform på Hurdalssjøen ble Ap og Sp også enige om å sette ned et utvalg som skal utrede mulige justeringer.

Utvalget skal levere sin innstilling i mars, og et skille mellom drift og investeringer som Sp ønsker seg, er blant tiltakene som drøftes, skriver avisen.

Dagbladet mener dette også blir et hett tema på Aps landsmøte 4.–6. mai.

Powered by Labrador CMS