– Når norske leger mottar flere millioner til sammen i honorarer fra legemiddelindustrien, er det minste vi kan kreve at leger som jobber i eller for det offentlige helsevesen oppgir denne interessekonflikten, mener helsepolitisk talsperson for SV, Sheida Sangtarash. Foto: Lasse Moe

Kan bli slutt på legers hemmelighold av industripenger

Dersom SV får det som de vil, kan leger og sykepleiere måtte offentliggjøre hvor mye penger de får fra legemiddelselskapene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I dag må legemiddelselskapene innhente samtykke fra helsepersonell når de skal offentliggjøre hvor mye leger og sykepleiere har mottatt fra legemiddelindustrien.

SV vil i høst fremme et forslag i Stortinget som innebærer at alt helsepersonell må offentliggjøre honorarene de mottar fra legemiddelindustrien.

SVs krav om at leger og annet helsepersonell må oppgi hvor mye de får, og fra hvilket legemiddelselskap, kommer etter at Dagens Medisin skrev at det i fjor ble utbetalt 7,5 millioner kroner til helsepersonell som ikke har samtykket til å bli med i legemiddelselskapenes offentliggjøring av utbetalingene.

Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for SV, Sheida Sangtarash, sier åpenhet er avgjørende for tilliten mellom leger og pasienter:
– Når norske leger mottar flere millioner til sammen i honorarer fra legemiddelindustrien, er det minste vi kan kreve at leger som jobber i eller for det offentlige helsevesen oppgir denne interessekonflikten. Når leger jobber for et legemiddelfirma på ettermiddagen og skriver ut medisiner fra samme firma på formiddagen, risikerer vi tilliten til helsevesenet. Derfor må vi kreve åpenhet, sier Sangtarash.

Sangtarash sier til Dagens Medisin at de snarlig vil foreslå at kravet om åpenhet blir forskriftsfestet.

Dagens Medisin har samlet informasjonen om utbetalingene til alle helsearbeidere som har gått med på offentliggjøring. Klikk her for å søke i utbetalingene fra industrien.

Utbetalingene har økt
– Mangel på åpenhet om honorarer er bare ett av flere eksempler på at leger ansatt i det offentlige tjener store summer på private oppdrag etter jobb. Det er fremmet konkrete forslag i Stortinget på hvordan vi kan rydde opp i dette, men det ble nedstemt av regjeringspartiene som nok en gang skyver ansvaret fra seg.

Utbetalingene til «anonymt» helsepersonell, har økt: I 2015 ble det utbetalt 6,5 millioner kroner.

Sangtarash er inne som vararepresentant for stortingsrepresentant og medlem i helse- og omsorgskomiteen, Nicholas Wilkinson, som er i permisjon.

Powered by Labrador CMS