TERAPI: – Massasje har en forebyggende effekt. Vi ser en nedgang i sykmeldinger på de arbeidsplassene som bruker oss, sier massør Brit Laila Hole. Illustrasjonsfoto: GettyImages Foto:

TERAPI: – Massasje har en forebyggende effekt. Vi ser en nedgang i sykmeldinger på de arbeidsplassene som bruker oss, sier massør Brit Laila Hole. Illustrasjonsfoto: GettyImages

Foto:

– Yrkene utfyller hverandre

Hun er sykepleier. Han er kiropraktor. Begge bruker massasjeterapi i deres daglige praksis som autorisert helsepersonell.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

VERKTØY: Brit Laila Hole bruker stadig massasje i jobben som sykepleier. 

      
        Foto: Privat
VERKTØY: Brit Laila Hole bruker stadig massasje i jobben som sykepleier.  Foto: Privat

Regjeringen har foreslått å innføre merverdiavgift på alternativ behandling. Helsepersonell som også driver med massasjeterapi, reagerer på forslaget.

Brit Laila Hole er en av dem. Hun er sykepleier på et kommunalt sykehjem i Sandnes. Ved siden av jobber hun som massasjeterapeut på en klinikk som tilbyr babysvømming, fysioterapi og massasje. Hun sier at massasjekunnskapen er et verktøy hun stadig tar i bruk i jobben som sykepleier.

– Vi har en del pasienter som har dårlig blodsirkulasjon og vonde bein. Da er det veldig hensiktsmessig å massere leggene deres før natta kommer. Behandlingen lindrer også stress og uro, slik at de kan få en avslappet natt, sier Hole og legger til:

– Mange er også stive etter å ha sittet mye stille med strikketøyet. Litt tøying og lett massasje hjelper godt på livskvaliteten hos de eldre.

Hole følte ikke hun lærte nok om massasjeterapi på sykepleierutdanningen.

– Vi var så vidt innom temaet. Jeg tok derfor utdanning fra Axelsons body work school for å lære mer, sier Hole.

Hun jobber selvstendig som massasjeterapeut i klinikken, som også tilbyr bedriftsmassasje.

– Massasje har helt klart en forebyggende effekt. Vi ser en nedgang i sykmeldinger på de arbeidsplassene som bruker oss, sier hun.  

Henrik Jaeger er kiropraktor, massør og faglærer i massasjeterapi.

– Jeg synes det er veldig leit om massasjeyrket skal falle inn under dette momskravet. Vi har to massasjeterapeuter på vår klinikk som gjør en god og veldig viktig jobb. Dersom de blir pålagt moms, vil det bli dyrere og vanskeligere for våre pasienter å bruke dem, sier Jaeger.

Han begynte opprinnelig som massør på grunn av en interesse for muskel- og skjelettplager. For å fordype seg videre i temaet tok han en femåring utdannelse i kiropraktikk i England. Han forteller at han bruker massasjeteknikker daglig i jobben som kiropraktor.

– Massasje er historisk sett en veletablert behandlingsform over hele verden. Jeg ser på denne behandlingen som en mekanisk tilnærming til muskel- og skjelettlidelser med rimelige forklaringsmodeller. Jeg skulle helst sett at massasjeterapi ikke ble klassifisert som alternativ behandling, der det finnes et bredt spekter av behandlingsformer som ikke alltid er like godt dokumentert, sier Jaeger.

Powered by Labrador CMS