Nøytropeni-legemiddel på blå resept

Har samme pris og tilsvarende effekt som konkurrerende medikament, ifølge Legemiddelverket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legemiddelet pegfilgrastim (Neulasta) har fått vedtak om forhåndsgodkjent refusjon for behandling av nøytropeni hos kreftpasienter som får kjemoterapi. Blåreseptrefusjonen gjelder fra og med 15. april.

– Omtrent likeverdig effekt
Legemiddelet har vært på det norske markedet siden 2002, og ble i 2013 brukt av 2351 norske pasienter.

I refusjonsvedtaket viser Legemiddelverket til at pegfilgrastim har omtrent likeverdig effekt, og samme refusjonspris, som det konkurrerende medikamentet lipegfilgrastim (Lonquex). De to legemidlene har samme indikasjon, og begge gis som én dose per kjemoterapisyklus. Lipegfilgrastim fikk imidlertid vedtak om forhåndsgodkjent refusjon tidligere i vår.

Legemiddelverket konkluderer dermed med at pegfilgrastim er en kostnadseffektiv behandling mot kjemoterapiindusert nøytropeni

– Kan gi innsparinger
– Pegfilgrastim kan også erstatte noe bruk av filgrastim. Vi antar imidlertid at budsjettvirkningen av dette er begrenset fordi pegfilgrastim langt på vei allerede har erstattet filgrastim for pasienter som får kjemoterapi på sykehuset og deretter utskrives, heter det i refusjonsvedtaket.

Ettersom pegfilgrastim tilbys med redusert refusjonspris, konkluderer Legemiddelverket videre med at «totalvirkningene på budsjettet kan være innsparinger, eller at virkningene i hvert fall ikke vil overstige bagatellgrensen på 25 millioner kroner i år 5 fra innvilgelse av refusjon».

Nøytropeni innebærer at antallet nøytrofile granulocytter – en type hvite blodceller som er viktige for immunforsvaret – reduseres. Tilstanden forekommer oftest som en bivirkning av kjemoterapi.

Powered by Labrador CMS