SMERTER OG OPPBLÅSTHET: Irritabel tarmsyndrom kjennetegnes blant annet ved magesmerter, oppblåsthet og forstyrret avføringsmønster. Foto: Colourbox

Medisin mot irritabel tarm på blå resept

Refunderes for voksne som har irritabel tarmsyndrom med forstoppelse.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legemiddelet linaklotid (Constella) har fått vedtak om forhåndsgodkjent refusjon. Refusjonen gjelder voksne pasienter med irritabel tarmsyndrom, der forstoppelse er det dominerende symptomet – såkalt IBS-C.

I anledning refusjonsvedtaket, har Legemiddelverket besluttet å opprette et nytt refusjonspunkt som omfatter denne lidelsen.

– Legemiddelverket synes det er holdepunkter for at IBS-C, for noen pasienter kan betraktes som en alvorlig tilstand i legemiddelforskriftens betydning, og inkluderer derfor refusjonspunkt «K58.9 Irritabel tarmsyndrom uten diaré» i refusjonslisten, heter det i refusjonsrapporten.

Ifølge Legemiddelverket er linaklotid hittil eneste godkjente preparat som er indisert spesifikt mot irritabel tarmsyndrom med forstoppelse. Legemiddelet øker væskestrømmen til tarmen, og gjør tarmpassasjen lettere. I tillegg virker den smertelindrende på tarmen.

Powered by Labrador CMS