Kunne spart en halv milliard med «norske» priser

Danske sykehus kunne spart 500 millioner hvis de hadde betalt det samme for medisinene som norske sykehus gjør.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Mange viktige legemidler er opp til 40 prosent billigere i Norge enn i Danmark. Danske sykehus betaler langt mer for medisiner enn de norske.
Kunne spart en halv milliard
Ifølge de danske regionenes innkjøpsorganisasjon, Amgros, kunne danskene spart en halv milliard danske kroner dersom de hadde fått medisinene til samme pris som Norge betaler.
Direktør i Amgros, Flemming Stone, sier til Danmarks radio, at han mener det er «uforståelig», at Danmark betaler 17 prosent mer enn i Norge for de samme produktene.
Forklaringen fra den danske Lægemiddelindustriforeningen er at de norske myndighetene fastsetter lavere maksimalpriser på medisinene når de skal forhandle med legemiddelselskapene.
- Norge lever av olje og laks
I Danmark er det fri prisfastsetting på sykehusmedisin. Men det er laget frivillige avtaler med industrien som blant annet innebærer at medisinen maksimalt vil koste det samme som prisgjennomsnittet i ni land man har sammenlignet med nord og vest i Europa. 
I Norge har man imidlertid valgt å sette maksimalprisen til gjennomsnittsprisen av prisen i de tre billigste av disse ni landene.
Ifølge den danske Lægemiddelindustriforeningen ville det bety mindre forskning og utvikling av nye legemidler, hvis alle land presset prisene på samme måte som Norge.
 – Det kan de gjøre i Norge, fordi de lever av olje og lakseoppdrett. Vi lever av forskning og innovasjon av legemidler, sier Ida Sofie Jensen fra foreningen, til Danmarks radio.

Powered by Labrador CMS