KRAV OM UTRYKNING: Ifølge akuttmedisinforskriften paragraf 7 har bakvakt på legevakt plikt til å rykke ut ved behov. Arkivfoto Foto:

Enige om at utrykningsplikt for bakvakt på legevakt må fjernes

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mener akuttmedisinforskriften må endres.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I februar fremmet et flertall på Stortinget, bestående av Sp, Sv, Ap og KrF, et representantforslag om å endre akuttmedisinforskriftens krav til bakvakt i legevakt.

Les saken: Stortingsflertall for å endre kompetansekrav på legevakt

Fredag avga Stortingets helse- og omsorgskomité sin innstilling til forslaget. Komiteen mener utrykningsplikten må fjernes, og at akuttmedisinforskriftens §7 må endres.

Kravet om at bakvakt måtte ha utrykningsplikt har møtt stor motstand ikke bare fra politikerhold, men ikke minst fra legene.

Les: Fastleger sier opp på grunn av tøffe legevaktkrav

Med innstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen, er det mye som taler for at saken får flertall også i Stortinget.

Fryktet sentralisering
– Jeg er veldig glad for at det ble flertall for at krav til bakvakt med utrykningsplikt ikke skal innføres, sier helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe i en pressemelding fra Sp.

– Et slikt krav ville gitt mer sentralisering av legevakter og lengre reisevei for flere til legevakt. Det øker risikoen for at folk ikke får den hjelpen de trenger. Det øker risiko for både sykdom og død. Tilgjengelig legevakttilbud for befolkningen i hele landet en kjerne i helseberedskapen, sier Toppe, som er utdannet lege og Sps helsepolitiske talsperson.

En undersøkelse utført for Helsedirektoratet avdekket at utrykningsplikt for bakvakt ville være vanskelig å innfri for fire av ti legevakter.

Press på fastlegene
– Vi har allerede stor utfordringer i fastlegeordningen og det er fastlegene som utgjør kjernen i legevakt. Kravet til bakvakt ville også sette fastlegeordningen under enda sterkere press, poengterer Kjersti Toppe.

Helse- og omsorgskomiteen foreslår at alle legevakter skal ha en ordning der bakvakt med lokalkunnskap og selvstendig vaktkompetanse er tilgjengelig på telefon for leger uten selvstendig vaktkompetanse.

Videre mener komiteen at kompetansekrav i legevakt må tilpasses store og små legevakter og at kravene bidrar til økt kompetansen og ikke fører til at befolkningen får større avstand til legevakt.

Powered by Labrador CMS