REAGERER: Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Foto: John Trygve Tollefsen

– Styrer mot en varslet krise i helsevesenet vårt

Nylig publiserte Dagens Medisin et større intervju med landets nye helseminister, Ingvild Kjerkol.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

I det intervjuet la blant annet helseministeren frem det hun mente var de fem viktigste prioriteringene hun sto ovenfor i den nye jobben.

Hun understreket også at hun ville fortsette å holde på «det er helse i alt vi gjør», et uttrykk som i sin tid ble lansert av daværende helseminister, Jonas Gahr Støre.

Hele intervjuet med Kjerkol kan du lese her!

Forventer tydeligere folkehelseprofil
Det får Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, til å reagere.  

HELSEMINISTER: Ingvild Kjerkol la frem sine planer i et intervju med Dagens Medisin. Foto: Vidar Sandnes

– Vi er overrasket over retningen på helseministerens fempunktsplan. Med det store omfanget vi har av sykdom påvirket av levevaner og sosial ulikhet, forventer vi at Kjerkol har forebygging og folkehelse høyt på to-do-lista, ikke bare mål om å reparere, sier Gerhardsen til Dagens Medisin.

Og legger til:

– En god og trygg offentlig helsetjeneste er nødvendig for syke og pleietrengende, men vi forventer en tydeligere folkehelseprofil fra den nye statsråden. Det er avgjørende at helseministeren følger opp slagordet om at det må være helse i alt vi gjør. God folkehelse skapes i stor grad utenfor helsetjenestene, men trenger en tydelig ledelse fra Helsedepartementet som gir marsjordre til kollegaene i regjeringen.

Varslet krise
Gerhardsen mener videre at det er for mange som opplever dårlig helse og at det blir tapt for mange leveår unødig. Hun viser til at det skiller 14 år i levetid mellom enn øverst og nederst på lønnsstigen, og at dette er noe helseministeren bør ta med på lista over topp prioriterte saker allerede i statsbudsjettet som skal vedtas for neste år.

– Vi styrer mot en varslet krise i helsevesenet vårt. For å møte det, er innsats for sykdomsreduksjon helt nødvendig, sammen med satsing på fagfolk og teknologi. Både for å løse kapasitetsutfordringene helseministeren er inne på, men først og fremst for at flere skal beholde god helse og færre skal få behov for helsetjenester, er bedre forebygging avgjørende.

Powered by Labrador CMS