STREKKE SEG LANGT: – Det er viktig for fremtidens helsetjeneste at vi får på plass de vedtatte byggeprosjektene. Derfor kommer vi til å strekke oss langt for å opprettholde planene våre, sier HSØ-sjef Terje Rootwelt.

Foto: Vidar Sandnes

Pandemi og krig kan gjøre nye sykehusbygg mye dyrere enn planlagt

– Vi er bekymret for kostnadene knyttet til det å bygge nye sykehus, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Helse Sør-Øst har flere store utviklings- og byggeprosjekter. Mange bygg er under oppføring, og det planlegges å bygge flere nye sykehusbygg de neste årene.

– Vi må være forberedt på at disse byggene kan bli en god del dyrere enn planlagt, sier Terje Rootwelt i en pressemelding

Pandemi og krig

Pandemien har ført til leveringsproblemer og mangel på arbeidskraft, og det har vært en betydelig økning i prisene på trelast, stål og betong. I tillegg er prisene på energi mye høyere enn tidligere. 

Vi må være forberedt på at disse byggene kan bli en god del dyrere enn planlagt. Terje Rootwelt

Krigen i Ukraina har også rammet flere bedrifter som produserer viktige materialer. Det gjelder blant annet stål.

– Alt dette fører til høyere byggepriser, risiko for forsinkelser og stor usikkerhet, sier Rootwelt.

Han forteller at det derfor er krevende å planlegge, prosjektere og følge opp byggingen av nye bygg framover.

Det er ikke bare helsetjenesten som ruster opp byggene sine. Det er en rekke aktører i det offentlige som planlegger nye og store bygg, og det er også høy aktivitet i privat sektor.

Vil strekke seg langt

Terje Rootwelt mener det er for tidlig å si noe om konsekvensene, og presiserer at Helse Sør-Øst RHF fortsetter byggingen og planleggingen av nye bygg.

– Det er viktig for fremtidens helsetjeneste at vi får på plass de vedtatte byggeprosjektene. Derfor kommer vi til å strekke oss langt for å opprettholde planene våre, sier Rootwelt.

Styret i Helse Sør-Øst RHF ba i siste styremøte 10. mars administrasjonen om en risikovurdering av samlet byggprosjektportefølje. Dette arbeidet pågår.

Powered by Labrador CMS