AVLYSER AVTALER: Deler at taket ved UNN Harstad har løsnet. Sykehuset avlyser nå timer.

Oppgraderer fra gul til rød beredskap ved sykehuset UNN Harstad

Takdeler fra sykehuset UNN Harstad løsnet torsdag formiddag. Folk oppfordres til å holde seg på avstand og ansatte får inntil videre ikke forlate sykehuset. 

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Harstad Tidende traff stormen «Ingunn» Harstad sentrum like etter klokken 11.00. Allerede en halvtime senere var deler av sykehuset skadet. 

– Deler av taket på sykehuset har løsnet. Ledelsen setter kriseledelse og gul beredskap. Folk oppfordres til å holde seg på avstand fra sykehuset til situasjonen er avklart, uttalte pressevakt Per Christian Johansen ved UNN, til lokalavisen. 

– Det er usikkert hvordan dette vil påvirke ordinær drift de neste timene. Det jobbes med å kartlegge det totale skadeomfanget på taket.

Noen timer senere melder sykehuset at sykehuset går til rød beredskap grunnet kritisk infrastruktur. Større deler av bygget ser ut til å være skadet enn først antatt. 

«Deler av taket har blåst av sykehuset og folk bes holde seg unna området. Ingen besøkende må oppsøke sykehuset det kommende døgnet. All planlagt behandling for resten av dagen er avlyst,» skriver helseforetaket på egne nettsider torsdag ettermiddag. 

Klokken 13:45 melder UNN at ansatte bes om å bli værende på sykehuset så lenge situasjonen er uavklart.

– UNN har opprettet dialog med Harstad kommune, og samarbeider tett med UNN i Tromsø og Narvik for å ivareta pasientsikkerheten. Kriseledelse ved UNN Tromsø også etablert, skriver de.

Takplater fløy

Takdelene skal ha landet på helikopterlandingsplassen utenfor sykehuset. Ingen skal være skadet i forbindelse med hendelsen.

En pasient sier til NRK at takplater ligger strødd rundt et stor område ved sykehuset:

– Store plater fløy forbi vinduet mitt i 5. etasje, og takplater ligger strødd rundt et stor område, og vi har alle fått beskjed om å holde oss i ro inne på sykehuset foreløpig, sier pasienten. 

Avlyser timer

Det er satt lokal kriseledelse for å følge opp situasjonen. Ingen skal være skadd i forbindelse med hendelsen, heter det i en melding på X/ Twitter. 

Sykehuset har sett seg nødt til å avlyse alle timeavtaler ved sykehuset resten av dagen.

Gul beredskap på et sykehus iverksettes når en uønsket hendelse med avgrenset omfang er inntruffet, eller det er stor fare for at den kan inntreffe, og det er sannsynlig at de ordinære ressursene ikke vil strekke til. Akuttberedskapen blir ivaretatt.

Det er allerede meldt om at den kraftige vinden har ført til at flere hustak er tatt av vinden flere andre steder i kommunen.

– Veggplater har løsnet på Hålogalandshallen og er tatt av vinden. UNN er truffet av flygende bygningsmasse, veiene omkring sykehuset er avsperret, skriver Troms politidistrikt på X/ Twitter. 

Ifølge Johansen vil akuttberedskapen går sin gang. Pasienter som har time vil ikke ha tilgang til sykehuset inntil ledelsen har oversikt over situasjonen.Powered by Labrador CMS