KLAGET: Sjefredaktør Marit Ulriksen i Rana Blad og sjefredaktør Helge Nitteberg i Bladet Nordlys klaget saksbehandlingen i Helse Nord-styremøtet inn til Sivilombudsmannen.

Foto: Helse Nord

Helse Nord «frikjent» av Sivilombudsmannen etter omstridt styrevedtak

Rett før Helse Nord skulle vedta ny organisering og plassering av Helgelandssykehuset, tok styret en 50 minutters pause før de kom tilbake med et nytt vedtak som ble enstemmig vedtatt. Nå har Sivilombudsmannen gjennomgått saken.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Styremøtet den 18.desember der Helse Nord-styret vedtok sin anbefaling om at Helgeland skulle ha to sykehus på Helgeland, har fått mye oppmerksomhet. Både fordi saken om sykehusstruktur har skapt splid, men også fordi styret under behandlingen tok 50 minutters pause i et lukket rom, for å så å komme med sitt vedtak like etter denne pausen.

Helsepolitisk talsperson for Sp, og medlem i Stortingets helse og omsorgskomite, Kjersti Toppe, krevde at helseminister Bent Høie (H) svarte på hva som faktisk ble diskutert i den 50 minutter lange pausen.

I sitt svar skriver Høie at han forutsetter at det ikke har foregått realitetsdrøftinger av saken utenfor styremøtet.

Klaget til Sivilombudsmannen
Sjefredaktør Marit Ulriksen i Rana Blad og sjefredaktør Helge Nitteberg i Bladet Nordlys klaget saksbehandlingen inn til Sivilombudsmannen.

De anførte at styret behandlet saken videre i pausen, og at denne saksbehandlingen skulle vært åpen for allmennheten. Redaktørene argumenterte med at det ble fremlagt et nytt forslag som ble enstemmig vedtatt etter møtet, og at enkeltmedlemmer hadde ferdigskrevne protokolltillegg til vedtaket klart.

Gransket
Sivilombudsmannen ba Helse Nord redegjøre for hva som skjedde i den 50 minutter lange pausen. De har også gjennomgått videoopptaket fra møtet og saksdokumentene.

– I lys av at styrets korte diskusjon før pausen om å finne et tredje alternativ til organisering av Helgelandssykehuset, og at styret avtalte å møtes i rommet ved siden av møterommet i pausen, har ombudsmannen forståelse for sjefsredaktørenes oppfatning om at styret behandlet saken videre i pausen, skriver de i sin konklusjon, som fortsetter:

– På bakgrunn av gjennomgangen av videoopptaket og sakens dokumenter mener imidlertid ombudsmannen at Jenssens forslag om et hovedsykehus i Sandnessjøen og et mindre akuttsykehus i Mo i Rana var presentert og hadde inngått i diskusjonen i det åpne møtet, og at saksdokumentene fra Nordland fylkeskommune og styret i Helgelandssykehuset inneholdt forslag til lignende organisasjonsmodell.

Sivilombudsmannen skriver avslutningsvis at de etter en helhetsvurdering har funnet grunn til å avslutte saken med den redegjørelsen Helse Nord RHF har gitt.

Powered by Labrador CMS