TARMKREFT-OPERASJONER: Det har stormet rundt situasjonen i Helgelandssykehuset den siste tiden. Foto:

TARMKREFT-OPERASJONER: Det har stormet rundt situasjonen i Helgelandssykehuset den siste tiden.

Foto:

Lavere dødelighet etter tarmkreft-operasjon ved Sandessjøen enn Mo i Rana

Sandessjøen sykehus har lavere postoperativ dødelighet hundre dager etter tarmkreft-operasjon enn sykehuset i Mo i Rana, viser tall fra perioden 2017-2019.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Som Dagens Medisin nylig skrev, viste årsrapporten for 2019 fra Nasjonalt kvalitetsregister for tykk- og endetarmskreft, at Sandessjøen sykehus har hatt for få tykktarmskreft-operasjoner i perioden til at de tas med i oversikten.

Risiko for død innen 100 dager etter operasjon for tykktarmskreft er en indikator på behandlingsrelatert risiko knyttet til operasjonen.

Les Dagens Medisins artikler om uroen i Helgelandssykehuset her. 

Godt under det nasjonale målet
I lys av situasjonen ved Helgelandssykehuset er disse tallene nå offfentliggjort:

De viser at mens sykehuset i Mo i Rana har en postoperativ dødelighet hundre dager etter tarmkreftoperasjon på 4,5 prosent, så er tilsvarende ved Sandessjøen 3,6 prosent. Dette er perioden 2017-2019.

Det er et nasjonalt mål å være under fem prosent.

Kreftregisteret understreker overfor Dagens Medisin at operasjonsvolumet er lavt og at det er svært komplisert å tolke tallene.

Dette er saken
Bakgrunn for saken er at Helgelandssykehuset Sandnessjøen kom dårlig ut i Kreftregisterets årlige statistikk om postoperativ dødelighet etter kirurgi, som ble publisert 30. september 2019. 

I januar i år stanset all tarmkreftkirurgi ved Helgelandssykehuset med umiddelbar virkning.

Operasjonene ble gjenopptatt etter noen dager, etter at ressurspersoner hos Helse Nord, samt det kirurgiske miljøet i Sandnessjøen, UNN og fagavdelingen i Helgelandssykehuset, slo fast at det ikke var «grunn til uro med hensyn til kvalitet og pasientsikkerhet ved tarmkreftkirurgi i Helgelandssykehuset Sandnessjøen». 

Nå foreligger tre eksterne rapporter der to av dem peker på alvorlige avvik. 

Saken har skapt uro i Helgelandssykehuset og styret behandler torsdag to bekymringsmeldinger. En fra verneombudet ved Sandenssjøen sykehus og en fra foretakstillitsvalgt i Helgelandssykehuset. 

Powered by Labrador CMS