En palestinsk kvinne gråter mens hun våker over sin sårede datter på Nasser-sykehuset i Khan Younis. Bildet er tatt 22. januar. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB

Norsk lege i Gaza om de sterke inntrykkene: – Mange har fått sprengt vekk deler av kroppen

Et to uker langt opphold som kirurg i Gaza går mot slutten for den norske ortopeden Thor-Erling Engemyr. Opplevelsene fra krigssonen har gjort sterke inntrykk.

Publisert Sist oppdatert

– Mange av pasientene som kommer inn er personer som har fått sprengt vekk deler av kroppen, og da veldig ofte beina, sier Engemyr i en talemelding til NRK fra Gaza, mens han tar en pause fra operasjonsbordet.

– Akkurat nå fikk vi inn en 10 år gammel gutt som nesten holdt på å blø i hjel og vi måtte raskt amputere beinet hans fra midt på låret. Heldigvis klarte vi å redde livet hans siden det er så mange i området her som donerer blod, sier han.

Over 25.700 mennesker har blitt drept i israelske angrep mot Gazastripen siden krigsutbruddet mellom Israel og Hamas 7. oktober, ifølge palestinske helsemyndigheter. I tillegg er over 63.700 mennesker såret, og flere tusen antas å fortsatt være fanget i ruinene av sammenraste bygninger.

Kun to sykehus med operasjonsstue

Engemyr er en av seks norske leger og sykepleiere som har tilbrakt de siste to ukene på det europeiske sykehuset utenfor Khan Younis sør på Gazastripen under ledelse av Norwac.

I den norske gruppen er også lege Erik Fosse, ortoped Geir Stray Andreassen, operasjonssykepleier Hilde Vollan, operasjonssykepleier Kjersti Fiveland og anestesilege Mohammed Abou-Arab. I tillegg koordinerer Kristil Haraldstad, landansvarlig for Palestina, arbeidet fra Kairo.

Sykehuset er ett av kun to sykehus på Gazastripen som fremdeles har en fungerende operasjonsstue. Hver dag kommer det flere hardt skadde mennesker som trenger behandling. De fleste har fått eksplosjonsskader.

Hardeste kampene på Gaza

Kampene i Khan Younis er blant de hardeste på Gazastripen i øyeblikket, sier Kristil Haraldstad, landansvarlig for Palestina i Norwac, til NTB.

Ifølge henne er European Hospital det eneste i byen som ikke er hardt rammet av kampene. Det er ved dette sykehuset det norske teamet er.

– Dette sykehuset er ikke rammet på lik linje som Nasser-sykehuset, sier Haraldstad, og legger til at European Hospital per dags dato er det best fungerende i Gaza.

Helsearbeidere som jobber for Leger Uten Grenser på Nasser-sykehuset, fortalte tirsdag at angrepene nær sykehuset er så kraftige at bakken rister, og at det ikke er mulig å gjennomføre trygg evakuering av pasienter og ansatte fordi alle veier er blokkert.

– Så trygt som mulig

Snart drar halvparten av det norske teamet hjem, og om en uke drar også resten. Men i februar kommer det et nytt, norsk medisinsk team til Gaza. Hvor de skal, vet de ennå ikke.

– Det avgjøres når de er på vei inn, ut ifra hva behovene er og hvor teamet kan bidra best, sier Haraldstad.

Reisen inn og ut av den krigsherjede Gazastripen koordineres av FN, forklarer hun. Det er den tryggeste måten å ferde i området, ifølge henne.

– Vi kan jo aldri være helt sikker på noen ting når det er krig, men vi er så sikre som vi kan være.

Sterke historier

– En 13 år gammel jente kom hit og fikk beinet amputert helt opp i hoftenivå. Jeg snakket med henne og spurte om hun hadde søsken. Hun sa at hun hadde tre brødre og tre søstre, men da jeg spurte henne om alderen deres sa hun at de alle var døde og at mammaen og pappaen hennes også var døde. Det gjorde kjempeinntrykk, sier Engemyr til NRK.

For tiden har rundt 25.000 mennesker søkt dekning rundt sykehuset der Engemyr jobber, og krigen kryper stadig nærmere.

– Det er ekstremt krevende på alle måter fordi vi er midt i en krigssone der bombene faller rundt oss hele tiden og bygningene og vinduene rister. Vi hører skyting og vet at de israelske stridsvognene kun er 400–500 meter unna oss, sier han.

Det blir dermed en stor kontrast for legeteamet å komme hjem igjen til Norge, noe de etter planen skal gjøre onsdag. Da kommer det 21 leger fra USA for å overta oppdraget.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS