
Folkeretten gjelder for alle – også Israel
Legeforeningen fordømmer den israelske regjeringens brudd på Genèvekonvensjonene.
Krigen i Gaza har pågått i over 19 måneder. I denne perioden har vi vært vitne til en rekke overgrep mot helsepersonell og helseinstitusjoner, midt i en av verdens mest alvorlige humanitære kriser.
Også i krig finnes det regler. Genèvekonvensjonene, som både Israel og Norge har sluttet seg til, utgjør det folkerettslige rammeverket for hvordan krig skal føres. De beskytter sivile, pasienter, helsepersonell og sykehus – og er selve grunnsteinen for medisinsk nøytralitet i væpnet konflikt. Også Palestina har sluttet seg til konvensjonene, etter å ha blitt anerkjent som observatørstat i FN i 2012.
Gjentatte angrep på sykehus, ambulanser og helsearbeidere
I Gaza er det dokumentert gjentatte israelske angrep på sykehus, ambulanser og helsearbeidere – noen ganger med forhåndsvarsel. Selv om konvensjonene åpner for angrep dersom et sykehus brukes til militære formål, kreves det da en reell mulighet for evakuering. I Gaza finnes det ofte ingen steder å evakuere pasienter eller personell til.
23. mars i år ble 15 hjelpearbeidere drept i et israelsk angrep. Israels forsvar har senere erkjent «profesjonelle feil». Slike hendelser er ikke isolerte. De inngår i et mønster som peker på alvorlige og systematiske brudd på folkeretten.
Etter en midlertidig våpenhvile har kampene igjen tilspisset seg. Samtidig har Israel blokkert nødhjelp til Gaza, noe Den internasjonale domstolen (ICJ) og en rekke land – inkludert Norge – har fordømt.
Bryter Genèvekonvensjonene
Legeforeningen slår fast: Den israelske regjeringen og hæren bryter Genèvekonvensjonene.
Vi ser dessverre et mer generelt skifte i holdning hos krigførende parter. Tidligere var merker som Røde Kors, FN eller Leger Uten Grenser nok til å gi helsepersonell og pasienter beskyttelse. Nå ser vi at disse symbolene i økende grad ignoreres – eller er mål. Denne utviklingen begynte for alvor i Syria, og har fortsatt med full styrke i Gaza.
Undergraver medisinsk nøytralitet
Dersom helsetjenesten ikke lenger respekteres i krig, undergraves et grunnleggende prinsipp: Medisinsk nøytralitet. Helsepersonell i krig er forpliktet til å forholde seg nøytrale, hjelpe sårede og skadde på begge sider. Pasienter skal prioriteres på bakgrunn av medisinsk alvorlighetsgrad, ikke hvilken side av konflikten helsepersonell eller pasienter befinner seg på. Når partene i en konflikt ikke respekterer dette, er det ikke bare helsepersonell som settes i fare. Det svekker tilliten til hele den humanitære innsatsen – og skaper en mer brutal og vilkårlig verden.
Derfor må vi si tydelig fra. Legeforeningen fordømmer de pågående bruddene på Genèvekonvensjonene i Gaza. Vi oppfordrer norske myndigheter innstendig til fortsatt å reagere tydelig og konsekvent – og til å bidra internasjonalt til å styrke konvensjonenes status i alle konflikter.
Folkeretten og medisinsk nøytralitet må ikke bli tomme idealer. De må forsvares – i ord og handling.
Ingen oppgitte interessekonflikter