Foto:

Stort inntak av mettet fett økte ikke risikoen for hjertedød

Hjertepasienter som spiser mye mettet fett, har ikke økt risiko for hjerteinfarkt eller hjertedød, viser ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

2.412 pasienter med hjertesykdom ble inkludert i studien, som er publisert i The Journal of Nutrition.

- Etter fem år så man at det ikke var mer hjerteinfarkt, hjertedød eller samlet dødelighet blant de pasientene som spiste mye mettet fett, enn blant de som spiste lite, sier førsteforfatter Nathalie Genevieve Puaschitz ved Seksjon for preventiv kardiologi, Hjerteavdelingen, Haukeland universitetssjukehus.

Fant ingen helsefordel med lavt inntak
Pasientene rapporterte selv hvilke matvaner de hadde, og ga dermed et grunnlag for å beregne hvor mye mettet fett de spiste.

Anbefalingene fra Helsedirektoratet tilsier at mindre enn ti prosent av energiinntaket bør være mettet fett. Det var bare 27 prosent av hjertepasientene som spiste så lite.

- Vi kunne altså ikke påvise noen helsefordeler med dette. Det ser ikke ut til at et lavt inntak av mettet fett er spesielt gunstig selv om man er hjertepasient, sier hun.

Kan spise som folk flest
Hjertepasienter anbefales ofte å holde seg unna mettet fett i så stor grad som mulig, og heller velge produkter som er utviklet spesielt med tanke på at mettet fett er farlig for hjertesyke.

- Vår studie viser at hjertepasienter kan spise normalt, slik som folk flest. Mange hjertepasienter har vært svært redde for mettet fett, noe det generelt ikke ser ut til å være noen grunn til, sier Puaschitz.

Variert kosthold
- Kan dette bety at mettet fett ikke er så farlig for hjertet som man har trodd?

- Ja, men vi oppfordrer likevel ikke til at pasientene skal spise store mengder mettet fett. Det er viktig å ha et variert kosthold, dette gjelder også inntaket av ulike typer fett, sier Puaschitz.

Sukker og røyk
De hjertepasientene som spiste mest mettet fett, spiste også mest sukker, hadde høyest kolesterol, dårligst kosthold og røyket mest. Likevel hadde de altså ikke høyere sykelighet eller dødelighet i studien.

- Vi kan likevel ikke utelukke at det finnes undergrupper av hjertepasienter som bør være forsiktig med mettet fett, eller som faktisk trenger mer mettet fett enn andre. Vi skal nå gå nærmere inn i materialet og undersøke slike faktorer, blant annet med fokus på ulike gener, sier Puaschitz.

81 prosent av de som deltok i studien var menn, og gjennomsnittsalderen var 61,7 år. Etter 4,8 år med oppfølging hadde 12 prosent av pasientene opplevd minst ett hjerteinfarkt.

Forskningen er finansiert av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Powered by Labrador CMS