Koloskopi mest smertefullt for kvinner

Norsk studie viser at en sterk risikofaktor for å oppleve smerter ved koloskopi, er å være kvinne. Norske leger mener at menn med risikofaktorer for smerter og alle kvinner, uavhengig av risiko, bør få god smertelindring før undersøkelsen starter.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kvinner er spesielt utsatt for å oppleve moderate til sterke smerter under koloskopiundersøkelse. Dette har norske leger funnet ut i en kohortstudie, som ble gjennomført i perioden fra oktober 2011 til januar 2012.
Studien inkluderer 1198 polikliniske pasienter ved 11 sykehus, og resultatene ble forhåndspublisert på nett i Endoscopy i juli, med førsteforfatter Øyvind Holme.
Fant syv risikofaktorer
Forskerne fant syv risikofaktorer: Kvinnelig kjønn, alder under 40 år, tidligere gjennomgått mageoperasjon, magesmerter som indikasjon for undersøkelsen, forventning om smerte, tidligere smertefull koloskopi og tidligere divertikulitt; betennelse i utposinger i tarmen.
Mer enn hver tredje kvinne som ikke hadde kjente risikofaktorer for smerte, opplevde undersøkelsen som smertefull. Dette var en omtrent dobbel så stor andel som for menn i samme kategori.
Hos kvinner med en eller to risikofaktorer var det henholdsvis 43 og 53 prosent som syntes at koloskopien var smertefull. Den samme andelen for menn var på henholdsvis 24 og 35. Hele 63 prosent av både menn og kvinner med tre eller flere risikofaktorer opplevde undersøkelsen som smertefull.
Må legge om praksis
På denne bakgrunn anbefaler de norske legene bak studien at menn med risikofaktorer for smerter og alle kvinner, uavhengig av risiko får smertelindring (analgesi) før koloskopi og beroligende (sedasjon) ved behov.
Medforfatter Michael Bretthauer sier det største problemet er smerter, og ikke engstelse eller skam, i forbindelse med undersøkelsen.
- Altfor få får smertestillende, eller får det for sent. En del pasienter som trenger analgetika, får istedenfor beroligende, som ikke hjelper mot smertene. Dagens praksis er ikke god nok, og den bør legges om til at vi ved koloskopi starter med opiater mot smerter og supplerer med beroligende hvis pasienten er veldig engstelig, sier professor og overlege Michael Bretthauer ved Gastromedisinsk seksjon på OUS Rikshospitalet.
Avdekket store forskjeller
Førsteforfatter Holme står også bak en studie publisert i Tidsskriftet nr. 10 i år. Data fra over 61.000 koloskopier ved 29 norske sykehus viste at mer enn fire av ti kvinner, og neste hver fjerde mann, opplevde undersøkelsen som middels, eller svært, smertefull.
Blant dem som synes koloskopi var smertefullt, hadde bare 23 prosent fått sterke smertestillende. Bruk av smertelindring og beroligende legemidler viste svært store variasjoner mellom sykehusene, der andelen som fikk god smertelindring, varierte fra én til 92 prosent.
Største hindringene
Bretthauer sier at mangelfull opplæring og trening under supervisjon av endoskopører samt overvåkingskapasiteten er de største hindrene for bedre smertelindring ved koloskopiundersøkelser i Norge.
- I andre land har de et rom med gode stoler og noen senger - og en sykepleier som overvåker pasientene. Fra en halv til en time etter undersøkelsen kan pasienten reise hjem. Ved norske sykehus er det ofte ikke noe sted hvor pasienten kan overvåkes.
- Hvordan overvåkes dem som faktisk får god smertelindring?
- Ofte legges de på gangen, med en dør halvåpen. Men dette er ikke optimalt, og kan ikke gjennomføres når det er mange pasienter, svarer Bretthauer.
Studien:
Endoscopy (Ø. Holme et al), forhåndspublisert på nett 24. juli 2013
Dagens Medisin 13/2013

Powered by Labrador CMS