Vil støtte mer forskning på primærhelsetjenesten

ExtraStiftelsen legger om profilen på forskningsstøtten: Nå vil stiftelsen tette igjen kunnskapshullet i kommunehelsetjenesten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

VIL TETTE KUNNSKAPSHULL: Generalsekretær Hans Christian Lillehagen i ExtraStiftelsen. Foto: ExtraStiftelsen

ExtraStiftelsen

Stiftelse som forvalter overskuddet fra Norsk Tipping-spillet Extra. Stiftelsens medlemmer er 28 frivillige organisasjoner som jobber med helse og rehabilitering.Av de 232 millioner kronene stiftelsen fordeler til helse- og rehabiliteringsformål i år, går rundt 70 millioner til forskning. For disse pengene oppretter stiftelsen anslagsvis 30 treårige forskerstillinger hvert år.Blant medlemsorganisasjonene er Kreftforeningen, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Astma- og allergiforbundet og Mental helse.

ExtraStiftelsen støtter helseforskning med 70 millioner kroner årlig, og har siden 1997 finansiert nærmere 800 forskerstillinger. Stiftelsen tar nå sikte på å endre profilen på sin forskningsstøtte fra og med neste år. Det innebærer mer støtte til forskning på og i primærhelsetjenesten, ifølge generalsekretær Hans Christian Lillehagen i ExtraStiftelsen.

– Vi har en helt annen helsetjeneste i dag enn vi hadde for 20 år siden. Det er et ønske fra medlemsorganisasjonene våre at vi skal dreie støtten vår nærmere brukeren. Dette er også i tråd med hva helseminister Bent Høie beskriver som viktige utfordringer, sier Lillehagen til Dagens Medisin.

– Kunnskapshull
Konkret innebærer dette ifølge Lillehagen at stiftelsen vil prioritere forskningsprosjekter som tar for seg folkehelse, samhandling og primærhelsetjenesten.

Som eksempler på aktuelle spørsmål, nevner han hvorvidt reformer og tiltak innenfor kommunehelsetjenesten har en helsegevinst, hvorvidt de er kostnadseffektive, hva slags kvalifikasjoner de krever av helsepersonell, og hvordan pasientene best mulig kan involveres.

– Det finnes et kunnskapshull i kommunehelsetjenesten, som noen må tette. Stat og kommune kan ikke være alt for alle, det er behov for sivile aktører som ExtraStiftelsen for å realisere forskning som ellers aldri ville ha sett dagens lys. Det er vanskelig å se at kommunene selv tar et stort grep om forskning: Det er særlig helseforetakene og universitetene som setter i gang forskningsprosjekter. Vi ønsker med dette å bidra til at kommunene bygger sine tiltak på forskningsbasert kunnskap, sier Lillehagen.

Gjelder fra 2016-utlysningen
– Hvilke prosjekter vil dere dermed nedprioritere?

– Det er litt tidlig å svare på nå. Men siden dette skal være en dreining av forskningsstøtten, vil det få konsekvenser som noen fagmiljøer kan oppleve som smertefulle, sier Lillehagen.

Stiftelsen jobber nå med å formulere nye retningslinjer for hvilke prosjekter som kan få forskningsstøtte. Disse retningslinjene skal behandles av stiftelsens årsmøte i april, og deretter av styret. Dersom alt går etter planen, vil de gjelde fra og med utlysningsrunden for 2016.

Powered by Labrador CMS