SPREDER: Denguefeber forårsakes av denguevirus (DENV) som spres av myggen Aedis aegypti. Illustrasjonsbilde, Getty Images

Foto:

Indonesiske forskere avler mygg mot dengue

Nyhetsbyrået Reuters melder at Indonesiske forskere har avlet frem mygg som får ned forekomsten av denguefeber.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Forskerne fra den indonesiske byen Yogyakarta har funnet en måte å avle frem mygg som innehar bakterien Wolbachia, som forhindrer at dengueviruset kan formere seg i myggen, skriver Reuters.

Ifølge non profit-organisasjonen World Mosquito Program (WMP) er bakterien vanligvis ikke er tilstede hos myggen Aedes aegypti som vanligvis sprer dengue.

Denguefeber forårsakes av denguevirus (DENV), som kan bli alvorlig. Sykdommen sprer seg med mygg av samme art som blant annet kan overføre gulfeber, ifølge SNL.

Mørketall
Ifølge WHO er det store mørketall i spredningen av viruset fordi mange får mild infeksjon. Noen får imidlertid en alvorlig hemoragisk feber, og derfor er sykdommen . WHO estimerer 100-400 millioner infeksjoner årlig på verdensbasis.  Denguefeber er endemisk i 100 land, men spesielt store deler av Sør-Øst Asia, som står for om lag 70 prosent av sykdomsbyrden.

Satt ut mygg
Interesseorganisasjonen WMP har sammen med forskere ved Monash University og Gadjah Mada University satt ut mygg som har bakterien i Yogyakarta, på øya Java i Indonesia,

Studien ble nylig publisert i det prestisjetunge tidsskriftet New England Journal of Medicine. Hovedresultatet var at forskerne reduserte forekomst av dengue med 77 prosent, og sykehusinnleggelser med 86 prosent skriver Reuters.

Studien undersøkte spredningen i 12 geografiske områder hvor myggen ble introdusert, og 12 kontrollområder hvor det ikke ble satt ut mygg med bakterien. Totalt inkluderte studien 8144 personer. 3721 bodde i intervensjonsområder og 4423 i kontrollområder.

Mer om studien i artikkelen i NEJM.

Powered by Labrador CMS